LES ONADES DE CALOR. Uns fenòmens climàtics que cada cop son més freqüents.

Aquesta primavera que hem deixat enrere, plujosa i fins i tot fresca ha donat peu a molts negacionistes del canvi climàtic a afirmar com deia el Sr.Trump que aquest  és un "conta xines”. Convé però recordar que de la mateixa manera que no podem confondre Temps Atmosfèric amb Clima no podem ignorar la tendència general que ens marquen les dades climatològiques de cents d'anys (escalfament global) amb el fet puntual d’ haver tingut una primavera menys calorosa.

La series de dades climàtiques com la que mostrem, tenen una certa oscil·lació inherent a les variacions anuals, però de cara a l’evolució del clima el que és més important és la tendència al llarg del període analitzat, en aquest cas es veu perfectament com la temperatura tendeix a l’alça, sobretot pel que fa als últims 50 anys.

A part de la temperatura i evitant entrar en dades carregoses encara que científicament contrastades i a l’abast de tothom, podem fer referència a diversos fets i fenòmens climàtics que corroboren el canvi climàtic i desarmen als negacionistes. En primer lloc hem de parlar d’un valor que sintetitza de forma clara la tendència a incrementar l’efecte hivernacle, ens referim a la concentració de CO2 a l’atmosfera, variable que les últimes dècades ha incrementat el seu ritme de creixement de forma alarmant, la taula i gràfica que presentem a continuació ho deixa molt clar.

                                                                                                                                                 

Altres fenòmens globals com el retrocés imparable de les glaceres (vegeu: http://sciencecorner.diba.cat/node/450 ), la disminució de la superfície del gel àrtic, la pujada del nivell del mar o l’increment de la intensitat i freqüència dels fenòmens climàtics extrems són prova que el canvi climàtic és una realitat que en major o menor mesura ja afecta al planeta Terra.

Estem a prop d’entrar a la canícula de l’estiu i és adient fer esment a les onades de calor, un d’aquest fenòmens extrems, en què els científics, ja fa temps que relacionen directament l’augment de la seva durada i freqüència amb l’escalfament global provocat pel canvi climàtic.

 

Una onada de calor és: Un període de temps que pot anar de dies fins a setmanes en què es dóna un temps mes calorós del normal en una àrea o zona geogràfica determinada.

Succeeix, quan una massa d’aire molt càlida i eixuta procedent dels tròpics passa molt lentament o s’embossa en un determinat territori, L’Organització Meteorològica Mundial considera que hi ha una onada de calor quan durant un mínim de 5 dies la temperatura supera en 5º C la mitjana de temperatura normal per l’època i el lloc.

Depenen doncs de la intensitat i la durada, les anades de calor poden esdevenir tràgiques com va passar l’any  2003, en el que sols a Europa van morir entre 20.000 i 30.000 persones com a conseqüència de l'ona de calor. Tan sols a Paris a prop de 15.000 ciutadans van morir per l’empitjorament de la qualitat de l’aire i deshidratació  especialment moltes persones grans i amb malalties cardiovasculars i respiratòries.

Addicionalment  la coincidència d’una onada de calor amb una sequera perllongada pot incrementa notablement el risc d’incendis, tots recordem els intensos focs de Galícia o Califòrnia l’any passat.

Al Mediterrani i per tant a casa nostra, malgrat estar acostumats a les temperatures altes de l’estiu, quan les temperatures s’enfilen fins a prop dels 40ºC de dia i les nits són tropicals (va passar durant l'onada de calor del 2017), entrem en una fase de risc per la salut dels animals i les persones, especialment els col·lectius més vulnerables com són els malalts, els nens i la gent gran.

Les institucions locals i nacionals farien bé en prendre seriosament aquest risc climàtic i endega actuacions de mitigació dels efectes de les onades de calor que cada cop seran més freqüents en el nostre territori.

Per altra banda des de la governança de ciutats i estats es fa cada cop més urgent  actua en tots els fronts possibles per descarbonitzar les nostres societats i aturar l’escalfament global.

No volem acabar aquest article, sense deixar constància de les recomanacions de la Generalitat de Catalunya per fer front a les onades de calor.

CONSELLS QUE L'ANY PASSAT VA EMETRE LA GENERALITAT DAVANT LA POSSIBILITAT D'ARRIBADA D'UNA ONA DE CALOR.

A Casa:

 • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
 • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
 • Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set..-
 • Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer

 • Porteu una gorra o un barret.
 • Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
 • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe

 • No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe.
 • Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
 • No deixeu mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
 • Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
 • Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats

 • Beveu força i vigileu l’alimentació
 • Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
 • Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
 • Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
 • No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

 • Mireu de visitar-los un cop al dia.
 • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Més informacio sobre el canvi climàtic:  https://acc-aturemelcanviclimatic.com/

1
Etiquetes:
Canvi climàtic