Exposició paleontològica «Osona, 50 milions d’anys enrere»

Públic al qual s'adreça: 
Qualsevol persona interessada en el món dels fòssils, la geologia i la paleontologia, famílies, gent gran, escoles de primària, centres de secundària...
dissabte
29
17:30h
Setembre 2018
Data de finalització: diumenge, 06/01/2019 - 14:00


Sí, la zona que actualment ocupa Osona estava banyada per un mar d’influència Atlàntica.
Qui no ha trobat mai un fòssil marí a Osona i als seus voltants? En efecte, tot i que sembli increïble, la depressió central catalana va estar ocupada per un mar durant uns 20 milions d’anys (des dels 55 milions d’anys fins als 35 milions d’anys).

Gràcies a les margues i gresos de la comarca d’Osona, la geologia se’ns mostra com un llibre obert. La seva lectura ens permet entrar en una història apassionant que té un principi i un final: l’obertura i el tancament d’un mar provinent d’aigües atlàntiques. Paleogeogràficament, aquest mar acabava en un cul de sac i la seva barrera eren els Pirineus al nord, la serralada litoral amb el Montseny com a estendard a l’est i el massís Ibèric al sud-oest. Aquesta configuració del territori proporcionava una tranquil·litat inusitada als organismes que hi vivien, els quals estaven perfectament adaptats, prova d’això són la quantitat de fòssils que són únics en aquesta zona. Així doncs, els fòssils que es conserven són de diferents tipus, des de restes corporals i motlles fins a restes de la seva activitat en vida.

A partir del 29 de setembre de 2018 i fins al 6 de gener de 2019 hi haurà una gran representació de fòssils comuns i també únics i espectaculars d’aquest mar al Museu de l’Art de la Pell de Vic. L’exposició paleontològica porta per títol “Osona, 50 milions d’anys enrere“.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és una universitat compromesa amb el territori i com a tal se sent molt compromesa a divulgar la recerca que es dóna la nostra comarca en diferents àmbits. El dissabte 29 de setembre (17:30 hores) s’inaugurarà al Museu de l’Art de la Pell de Vic l’exposició paleontològica “OSONA, 50 MILIONS D’ANYS ENRERE”, que donarà a conèixer un patrimoni cultural de gran valor per a la comarca.

Els fòssils exposats són de la col·lecció de l’enginyer i geòleg vigatà Francesc Farrés que els ha recollit a la comarca d’Osona i estudiat al llarg de seixanta anys. S’hi exposaran també alguns exemplars del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i de l’Institut Català de Paleontologia, tots provinents de la comarca.

La supervisió científica de l’exposició és a càrrec del Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la Universitat de Barcelona i hi actuen com a comissaris els professors i investigadors de la UVic-UCC, Dra. Judit Molera, el Dr. Marc Ordeix, i el geòleg Jordi Vilà de la UB.

Trobareu tota la informació sobre aquesta exposició i les activitats paral·leles que hem organitzat al voltant d'aquesta aquí.

Podeu descarregar-vos el tríptic en pdf.

També podeu llegir el post que hem publicat a l'UDivulga "El mar que banyava Osona".

Us convidem a venir a Vic i visitar aquesta exposició que creiem que és de gran interès per qualsevol persona interessada o encuriosida per la geologia, la paleontologia i la història de la nostra terra.

La inauguració serà aquest dissabte 29/09/2018 a les 17:30 h. al Museu de l'Art de la Pell de Vic. Així que ja ho sabeu, si no teniu plans esteu convidats a la inauguració.


Museu de l’Art de la Pell

Horaris
De dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h
Dissabtes d’11h a 14h i de 16h a 19h.
Diumenges i festius d’11h a 14h.
Dia 24 i 31 de desembre de 10h a 13h
El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; i els dies 25 i 26 de desembre.

Informació per a visites guiades
Tel. 93 883 32 79