Marxa per la Ciència 2017

El 22 d'abril, Dia de la Terra, es va celebrar a més de 500 ciutats la Marxa per la Ciència. Una reivindicació mundial per defensar la independència i la llibertat en la investigació científica pública; promoure un millor diàleg entre la ciència i la societat; reforçar la cultura científica i l’educació científica de la ciutadania, i enfortir l’ús dels mètodes i resultats científics en la definició de les decisions.

La Marxa per la Ciència és una iniciativa que va començar als Estats Units sota el nom March for Science en resposta a les polítiques de Donald Trump en matèria científica i mediambiental però que s’ha estès ràpidament per tot el món. L’acte central va tenir lloc a Washington DC (EUA) però més de 500 ciutats de tot el món van organitzat esdeveniments paral·lels. Compta amb el suport de més de 220 organitzacions científiques oficials.

Barcelona, Girona i les principals institucions de recerca catalanes s’hi van sumar a la iniciativa. S’hi va llegir aquest manifest:


Manifest «La Ciència, què és la Ciència? Per què marxar per la Ciència?»


Tot i que a vegades no en som conscients, el nostre dia a dia no seria el mateix sense la ciència. La tecnologia que utilitzem, el nostre menjar, una pastilla per al mal de cap, un viatge, la natura que ens envolta … Des de fa molts anys la recerca ha posat al descobert tota la informació i el coneixement que actualment defineix les nostres vides.

Com serà el futur? Com podem integrar el desenvolupament humà amb la natura i els recursos del planeta? Quines formes d’energia faran servir els nostres fills? Quins aliments, medicaments, agricultura, transport i economia són el que volem per a ells?

La ciència d’avui és clau per a un futur sostenible. No obstant això, en els últims anys, en el món desenvolupat, hem vist un creixement de polítiques que  menystenen el paper de la ciència en les nostres vides. És preocupant la creixent acceptació de les polítiques ambientals i de seguretat que van declaradament en contra de les evidències científiques com ara l’eficàcia de la vacunació, la teoria de l’evolució o el canvi climàtic.

La Marxa per la Ciència -Barcelona té com a objectiu crear consciència a la societat i la classe política de la importància de la ciència en el món actual, i d’alguns dels atacs que està patint.

Hi ha una gran desconnexió entre els objectius científics i la percepció que en tenen els ciutadans i els polítics. Volem treballar perquè la pràctica científica sigui més oberta i inclusiva, i que la societat pugui participar en les decisions sobre com fem la nostra ciència i com l’ensenyem.

D’altra banda, volem demanar a la societat si ens pot ajudar a mantenir la veu dels científic i treballar política, econòmica i ideològicament, per promoure la ciència basada en l’evidència, obtinguda mitjançant el mètode científic, i que sigui la base de les accions polítiques.

 

Font: Scientists Dating Forum

1
Etiquetes:
Reivindicacions