Stephen Hawking ens deixa el mateix dia que va néixer Albert Einstein


Capricis del destí, el mateix dia que acomiadem a Stephen Hawking, un 14 de març, però de 1879, va néixer Albert Einstein, un dels científics més famosos de tots els temps. Va desenvolupar la teoria de la relativitat, un dels pilars fonamentals de la física moderna. L’any 1923 el premi Nobel de Física va visitar Catalunya en un viatge per donar a conèixer les seves teories. Un viatge que va tenir un important ressò a la premsa de l’època i una gran influència en el món intel·lectual. L’any 2015, coincidint amb el centenari de la teoria de la relativitat general la Fundació Catalana per a la Recerca va presentar una pàgina web commemorativa de la visita d’Einstein a Catalunya. Aprofitem l’efemèride per recuperar aquesta web on podeu trobar la cronologia de la visita, fotografies, articles, recursos didàctics i el vídeo del reportatge ‘La visita d'Einstein a Barcelona’.


‘La visita d'Einstein a Barcelona’ es va emetre el 16 d’abril de 2014 al programa de ciència ‘El problema de Gettier’ de La Xarxa de televisions locals.

«El reportatge reviu l’estada de Einstein a Catalunya l’any 1923, convidat per la Mancomunitat de Catalunya. El físic Joaquim Bosch guia els espectadors pels espais que va visitar el científic. Un recorregut amb tres escenaris principals: l'Estació de França de Barcelona, porta d'entrada i sortida d'Einstein; l'Institut d'Estudis Catalans, on va pronunciar tres de les quatre conferències que fa fer al nostre país; i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. En aquest darrer equipament el biòleg Josep Maria Camarasa repassa les polítiques que la Mancomunitat va impulsar en l'àmbit científic a través d'investigadors com Rossend Carrasco i Formiguera, Esteve Terradas, i Agustí Pi i Sunyer. El capítol és una producció conjunta entre Canal Terrassa, Vallès Visió i La Xarxa.» [Resum del capítol al web de La Xarxa]
 

See video



Podeu visitar la web commemorativa Einstein a Catalunya aquí.