La participació ciutadana en línia al parlament alemany


I recollim també aquest breu informe que avalua l’experiència del Bundestag, el parlament alemany, en matèria de participació ciutadana en línia. El document, elaborat per l’Office of Technology Assessment at the German Bundestag, el consell assessor científic i tecnològic del parlament alemany, repassa els diferents procediments consultius desenvolupats pel Bundestag durant l’última dècada, n'identifica els avantatges i els riscos, i formula algunes recomanacions per a l’organització futura de processos participatius en línia.


El document assenyala alguns aspectes clau:
 

  • La participació ciutadana en línia pot millorar les relacions entre la ciutadania i els estats, així com enfortir la confiança i la legitimitat.
     

  • Des de fa més de deu anys, el parlament alemany ha experimentat amb diferents procediments de participació ciutadana en línia. Observadors i participants valoren positivament aquests sistemes de participació i consideren que incrementen la transparència del treball parlamentari.
     

  • En molts casos, aquests processos mostren un bon nivell qualitatiu però no acostumen a assolir les expectatives pel que fa a les xifres de participació.
     

  • De cara a consolidar i desenvolupar la participació ciutadana en línia, cal considerar els enfocaments consultius. Es demostra que els fòrums previs de debat i l’aportació de documentació i materials complementaris per a la discussió milloren els processos participatius. Cal comptar però, amb les exigències pressupostàries, de recursos humans i tecnològiques que reclamen aquests processos. I tenir en compte els possibles riscos de manipulació.
     

  • Des d’un punt de vista estratègic, el document recomana continuar desenvolupant de manera curosa i continuada serveis de participació ciutadana en línia i integrar-los en el treball parlamentari.



PDF Online citizen participation in parliamentary work

 

Font: Office of Technology Assessment at the German Bundestag (TAB)

 

1
Fitxers adjunts: