Estudis i indicadors sobre percepció social de la ciència


La Cristina Junyent ja en menciona alguns en el seu article sobre cultura científica de la ciutadania, però a continuació recopilem alguns dels principals estudis i informes amb dades i indicadors de percepció social de la ciència, tant a escala estatal com europea i internacional. En conjunt, ofereixen informació sobre l’interès de la ciutadania per la ciència i la tecnologia; la imatge que té el públic general de la ciència i dels seus professionals; el grau d’alfabetització científica i tecnològica de la població i si hi ha recolzament ciutadà cap a la recerca científica.



Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología en España

Són els informes que des del 2002 recull cada dos anys l’anàlisi i els resultats de la ‘Encuesta de Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología en España’. L’enquesta i el posterior estudi de resultats el realitzen diferents investigadors, coordinats pel Departament de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).



Podeu consultar tots els informes per anys: 2016, 2014, 2012, 2010, 2008, 2006, 2004, 2002


 

Eurobarometres


La Comissió Europea ha elaborat diversos Eurobarometres especials sobre percepció ciutadana en matèria de ciència, tecnologia i innovació, són els següents:   


Public perceptions of science, research and innovation (2014)
(Special Eurobarometer 419)

Proporciona informació sobre quines són les qüestions que més preocupen a la ciutadania i quines haurien de ser les àrees prioritàries en matèria d’investigació del programa Horizon 2020.


Responsible Research and Innovation (RRI), Science and Technology  (2013)
(Special Eurobarometer 401)

Estudia les actituds, interessos, formació i comportaments de la ciutadania europea vers la ciència i la tecnologia.


European awareness of Rare Diseases (2011)
(Special Eurobarometer 361)

Analitza el grau de conscienciació de la ciutadania europea sobre les malalties rares així com el seu grau de comprensió, coneixement, experiència, percepció i opinió sobre les iniciatives nacionals i europees vers aquestes malalties.


Science and Technology (2010)
(Special Eurobarometer 340)

Mesura l’interès i el nivell d’interès i d’informació de la ciutadania europea cap a les qüestions científiques i tecnològiques, sobre quin hauria de ser el grau d’implicació de la ciutadania en la presa de decisions en matèria de ciència i tecnologia.



 

Social Values, Science & Technology (2005)
(Special Eurobarometer 225)

Avalua els punts de vista de la ciutadania europea en matèria de valors socials i ètica. L’objectiu era mesurar la percepció de la influència dels aspectes ètics en la ciència i la tecnologia en el futur.


Europeans, Science and Technology (2001)
(Special Eurobarometer 224)

Europeans, Science and Technology (1992)
(Special Eurobarometer 76)

Europeans, Science and Technology (1990)
(Special Eurobarometer 43)

Science and European Public Opinion (1977)
(Special Eurobarometer 9)



Public and Scientists’ Views on Science and Society (2015)


Aquest informe es basa en dues enquestes realitzades pel Pew Research Center en col·laboració amb l’American Association for the Advancement of Science (AAAS). S’hi analitzen les visions del públic general i dels científics sobre el lloc que ocupa la ciència en la societat americana, sobre els principals qüestions científiques i sobre el paper de la ciència en les polítiques públiques.



Podeu consultar un resum i l’informe complet.
 


Ciencia, tecnología y sociedad en iberoamérica: una evaluación de la comprensión de la naturaleza de ciencia y tecnologia (2010)


Estudi de la Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura (OEI) que avalua les actituds relacionades amb la ciència, la tecnologia i la societat per part d'estudiants i professors en diversos països iberoamericans.


Podeu consultar l’informe aquí.