Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?


Per donar resposta a aquesta pregunta, l’informe «Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?» de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, revisa el concepte de participació ciutadana i els seus beneficis a través de diferents perfils professionals de dos instituts d’investigació biomèdica de Catalunya: l’IDIBAPS i el VHIR. Gràcies al diàleg amb professionals implicats en recerca es posa de manifest que malgrat els avenços que s’han fet, els esforços encara estan molt centrats en informar i hi ha cert desconeixement respecte a altres formes de participació com ara consultar, implicar o cocrear. Segons els experts, la participació ciutadana en recerca encara es troba en un estat molt embrionari. I tot i que aquesta participació es considera beneficiosa, encara hi ha nombrosos reptes a l’hora de dur-la a la pràctica. Finalment, s’hi exposen 10 recomanacions aplicables a les organitzacions de recerca en salut que poden facilitar la participació de la ciutadania en la recerca.
 

Participació de la ciutadania en recerca




«Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?» és un document publicat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) en el marc del Sistema d'avaluació de la recerca i innovació en salut (SARIS).



Podeu consultar els Monogràfics del SARIS aquí:


Maite Solans-Domènech, Ion Arrizabalaga, Liliana Arroyo, Núria Radó-Trilla, Paula Adam. «Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?». Barcelona: AQuAS. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, 2018. (Monogràfic del SARIS, núm. 2)

Maite Solans-Domènech, Ion Arrizabalaga, Núria Radó-Trilla, Paula Adam. «Com mesurar la participació en recerca en salut dels actors del sistema? Revisió de la literatura». Barcelona: AQuAS. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, 2018 (Monogràfic del SARIS, núm. 1)



Font: AQuAS