Informe Cotec 2018


La Fundación Cotec para la Innovación ha publicat un nou informe anual sobre la situació de la I+D+I a Espanya. L’informe denuncia que no s’està apostant per un creixement basat en el coneixement científic i el desenvolupament tecnològic. I alerta que malgrat alguns indicadors milloren lleugerament, l’increment de la inversió es manté - per sisè any consecutiu - per sota del creixement del PIB, la qual cosa allunya Espanya dels països del seu entorn i del conjunt de la UE.

Per a la Cotec, el lleu increment del conjunt de la inversió en I+D+i a Espanya durant l’últim exercici del qual es disposen dades, el 2016, es deu a l’impuls del sector privat, que ha aconseguit compensar una inversió pública en retrocés. En 2016 observa també el primer augment, des de 2008, en el nombre d’empreses que fan I+D+I. Tot i que aquest suau increment no ha estat suficient per frenar la caiguda en el esforç empresarial en I+D+i en relació al PIB, iniciada en 2008, i que contrasta, de nou, amb l’augment sostingut dels valors d’aquest indicador a la Unió Europea.

La Fundació Cotec assenyala a la presentació de l’informe que la manca d’inversió privada en investigació i desenvolupament és també - i sobretot - un repte per a les polítiques públiques, donat que són les administracions les responsables de crear les condicions d’entorn - regulatori, fiscal, educatiu, financer, cultural... -  adequades per al desenvolupament d’un teixit empresarial que aposti definitivament per la I+D+I. I recorda que, segons dades de l’OCDE, Espanya és, actualment, un dels països desenvolupats que, en relació al seu PIB, presenta un menor recolzament públic a la ciència, la tecnologia i la innovació en el sector privat (ocupa la posició 22 entre els països de la OCDE).

Els responsables de la Cotec denuncien també la reducció en les partides pressupostàries dels Pressupostos Generals de l’Estat destinades a I+D+i que es va iniciar el 2010 i que està lluny de recuperar-se. I que, a més de les successives retallades en els pressupostos destinats a I+D+i registrats fins al 2015, el descens dràstic en l’execució ha provocat que la inversió pública hagi caigut més d’un 60% entre 2009 i 2016, baixant en aquest període de 8.476 milions d’euros a 3.182. I sense conèixer encara la dada definitiva de 2017, les primeres estimacions de la Fundació Cotec, en base a les dades d’execució per a 2017 facilitades per la Intervenció General de l’Estat – i a l’evolució observada en els primers mesos de 2018 – no semblen anticipar cap millora. I, un any més, insisteix que totes aquestes evidencies recurrents fan necessari insistir en la necessitat de revisar les polítiques d’innovació, els seus instruments, els fons que s’hi  destinen i els recursos humans i tecnològics que s’hi dediquen a la seva gestió.
 

PDF Informe Cotec 2018


L’Informe Cotec reflecteix cada any des de 1996 la situació de la I+D+I a Espanya a través de l’anàlisi dels principals indicadors nacionals, autonòmics i internacionals. Podeu consultar els informes anteriors aquí.

 

Font: Fundación Cotec