Enquesta de Percepció Social de la Ciència 2018


La setmana passada, Pedro Duque, va presentar els resultats de la «Encuesta de Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología 2018». Segons el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, les dades  revelen la confusió d’una part considerable de la població espanyola a l’hora de diferenciar teràpies i pseudoteràpies, ja què un 20% dels enquestats reconeix haver fet servir tractaments no testats científicament i un 5% els ha emprat en substitució de tractaments convencionals. L’enquesta també mostra que un 6,4% de la població creu que els riscos de les vacunes infantils supera els beneficis.

Davant d’aquests resultats, el ministre subratlla la importància de les accions que està desenvolupant el govern davant les pseudociència i avala la necessitat del Programa de Protecció de la Salut que s’ha presentat recentment. Duque també ha destacat la necessitat de millorar la cultura científica dels ciutadans ja que la majoria (51%) pensa que la ciència és difícil d’entendre per la seva alta especialització i perquè un 40% considera baix o molt baix el seu nivell d’educació científica.
 

I en aquest sentit, ha anunciat noves iniciatives per als joves dins el Programa de Cultura Científica del Ministeri, que coordina la FECYT i que inclou accions de divulgació i comunicació per a tots els públics.
 

Trobareu més informació sobre aquestes iniciatives, així com els principals resultats, resum, taules i fitxers de l’«Enquesta de Percepció Social de la ciència 2018» aquí.
 

Font: FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología)
 

També podeu trobar un anàlisi comentat de l’Enquesta del divulgador científic Santiago Campillo Brocal al seu blog Caramelos.