Notícies

Nou butlletí electrònic Bcn Science Corner

A partir del mes de febrer de 2019 el butlletí electrònic Bcn Science Corner serà el nostre vehicle de comunicació quinzenal on hi trobareu notícies, informacions i recursos per tractar aspectes diferents de la cultura científica a les ciutats i al territori, així com per fer seguiment d’esdeveniments, projectes de divulgació, premis científics i congressos de comunicació científica i social.
Trobareu tots els números del butlletí en aquest enllaç.
 

Un primer corpus pràctic i teòric sobre Ciència, Ciutat i Territori


Acomiadem aquesta primera sèrie de col·laboracions per a Bcn Science Corner. Volem agrair al Jesús Méndez, a la Valentina Raffio, al Michele Catanzaro i a la Cristina les seves valuoses contribucions. Cada nou article ens ha aportat reflexions, coneixements, projectes, idees, i ens ha ampliat la visió en un àrea de les polítiques culturals encara poc explorada com és la divulgació científica i la relació entre ciència, ciutat i territori. 

Interacció 18 : Sobre la Humanitat dels Humans


El 2017 la Gerència de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona va decidir restablir la connexió entre ciència i cultura des de les polítiques culturals i, de la mà de l’Eduard Miralles, va dedicar les Jornades Interacció17 a aquest propòsit. Aquest 2018, les jornades Interacció han explorat la relació entre cultura i educació.  Si no vau poder assistir-hi, us recomanem dues sessions que van abordar específicament el binomi entre ciència i art, són les següents: «Les ciències i les arts: històries  compartides», amb Marina Vegué i Cesc Gelabert i «La repercussió de la recerca científica en la creació artística» amb Josep Perelló. I, si teniu temps, val molt la pena recuperar i visionar les jornades completes.

Un any intens en matèria de cultura científica


El 2018 ha estat un any intens i farcit de notícies i activitats de ciència i divulgació científica. De totes les novetats que s’han produït remarquem un fet que pot suposar un canvi profund a l’hora de fer i comunicar ciència, i és l’intent de fer realitat la implementació de l’Accés Obert al coneixement científic. A principis de setembre es va presentar una proposta signada per 11 organitzacions nacionals europees d’investigació que pretén que la Ciència Oberta sigui una realitat el 2020 i que ja ha generat algunes reaccions contràries.
 

Resum de premsa setmanal

Financiación de la investigación y avances científicos
Los especialistas y la sociedad en general deben 'controlar' que eventos como 'La Marató' no fomenten restricciones por el sector público
Judit Vall Castelló
(El Periódico)
Llegir

Actes d’homenatge a l’Eduard Miralles


I encara consternats per la desaparició del nostre company Eduard Miralles el passat mes d’agost, volem recollir dos dels homenatges que institucions, amics i companys li han dedicat a Barcelona. El primer, promogut per la Gerència de Serveis de Cultura, una sessió dins d’Interacció18 i el segon, una iniciativa d’Interarts. Podeu recuperar els vídeos i les cròniques dels dos actes. Sense dubte, una mostra d’afecte, de record i un bon repàs a la història recent de les polítiques culturals locals i de la cooperació cultural internacional, en els quals l’Eduard hi va jugar un paper destacat.

Els quatre nivells de comunicació científica i el català


I recuperem un article publicat recentment del conegut científic i divulgador i articulista Salvador Macip on assenyala que, donat que una part molt important de la feina dels científics és comunicar la seva feina a la resta de científics, als organismes finançadors i a la societat, és imprescindible que la comunitat científica tingui un domini mínim de les arts narratives, l’oral i l’escrita. I afirma, «els científics som, al cap i a la fi, homes de lletres, per contradictori que pugui semblar». I tot i admetre que l’anglès és la llengua de la ciència, defensa la idoneïtat i la necessitat de fer servir les llengües pròpies com el català per a la comunicació i la divulgació científica.

Primer intent per avaluar l’activitat divulgadora dels investigadors


Ja podeu consultar la «Guía de Valoración de la Actividad de Divulgación Científica del Personal Académico e Investigador»,​ una eina que  vol ser d’utilitat en els processos d’avaluació del personal docent i investigador universitari que reconeguin les activitats de divulgació i difusió social del coneixement. La guia, dissenyada per la CRUE Universidades Españolas i la FECYT, descriu fins a 17 tipologies d’activitats de divulgació científica i proposa una sèrie d’indicadors de qualitat per ajudar els avaluadors a puntuar els currículums.

Neix el Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya


El Govern va aprovar a finals d’octubre la creació del Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT). Aquest Comitè serà el principal instrument del Programa per a la integritat de la recerca, una proposta pionera que neix per donar compliment a les recomanacions europees en la matèria i garantir la màxima qualitat de la recerca que es fa a Catalunya amb l’objectiu de promoure i consolidar les bones pràctiques en aquest àmbit. Aquesta mesura està impulsada pel Departament d’Empresa i Coneixement a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca en col·laboració amb el Departament de Salut.

Crònica del B-Debate «Ciència oberta: un camí per fer-la real»


I ja es troba també disponible la síntesi de l'interessant debat al voltant del concepte de ciència oberta que sota el títol «Open science: from values ​​to practice. Building a roadmap for Transformative change» es va celebrar els passats 4 i 5 d'octubre al CosmoCaixa de Barcelona i que va reunir a experts internacionals en la matèria convocats per B-Debate.