Desè aniversari de l’European Research Council (ERC)

El Consell Europeu de Recerca és una institució creada per la Unió Europea per donar suport a la recerca d'excel·lència a Europa i finançar projectes d’avantguarda en tots els camps de la ciència (ciències físiques i enginyeria (PE), ciències de la vida (LS) i ciències socials i humanitats (SH)). Des del 2007, l’ERC és un pilar fonamental del programa marc de recerca i innovació de la Comissió Europea Horizon 2020.

En aquests deu anys, l'ERC ha becat a gairebé 7.000 investigadors i ha invertit un total 12 bilions d'euros. Les subvencions d’aquest organisme han impulsat la carrera d’uns 50.000 científics i han generat més de 800 sol·licituds de patents.

L’ERC atorga tres tipus de beques: Advanced Grants, beques de fins a 2,5 milions d'euros dirigides a investigadors sènior amb una trajectòria científica excel·lent durant els 10 últims anys; Consolidator Grants, de fins a 2 milions d'euros i dirigides a investigadors amb una experiència de 7 a 12 anys després de rebre el seu doctorat, i Starting Grants, de fins a 1,5 milions d'euros i dirigides a investigadors que tinguin un doctorat amb una antiguitat de 2 a 7 anys; a més d'una modalitat addicional per als investigadors que ja compten amb una beca (Proof of Concept).

En aquesta dècada, l’Estat espanyol ha obtingut 384 subvencions de l’ERC per valor de 650 milions d’euros. I quatre de cada cinc entitats espanyoles més finançades són catalanes. Ocupa la primera posició la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb 28 ajuts, seguida de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i de la Universitat de Barcelona (UB) amb 17 ajuts cadascuna i, finalment, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) que n’ha rebut 16.

Podeu consultar les dades de participació de Catalunya al document «Fact sheet ERC - Catalunya» elaborat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
 

Font: ERC