El monòlegs guanyadors de Famelab


Famelab és un concurs internacional de monòlegs científics que va néixer el 2005 gràcies a una idea original del Festival de Cheltenham. El principal objectiu del concurs és fomentar la divulgació de la ciència a la vegada que identificar, formar i donar a conèixer nous talents i nous portaveus científics a través del monòleg científic. Des de l’any 2007 Famelab s’ha convertit en un esdeveniment global ja que s’hi celebren competicions en més de 30 països. A Espanya ja s’han celebrat cinc edicions amb gran èxit de públic. La final de l’última edició es va celebrar el passat 17 de maig a Madrid. 

El guanyador d’aquesta edició va ser Juan Margalef amb el monòleg «Preguntas y catástrofes» on explicava com preguntes sense aparent importància havien donat lloc a noves branques de la ciència. Margalef va estudiar Matemàtiques i Físiques a la Universidad Complutense de Madrid i actualment treballa en el grup d'investigació 'Field theories and statistical mechanics' de la unidad asociada a la Universidad Carlos III de Madrid i el Instituto de Estructura de la Materia IEM-CSIC i desitja dedicar-se a la investigació i a la docència.
 

Monòleg guanyador «Preguntas y catástrofes» de Juan Margalef (4,7 min.)


See video


El jurat, format per Pere Estupinyà, bioquímic i comunicador científic; María Martinón Torres, directora del Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH), i Eduardo Sáenz de Cabezón, matemàtic i youtuber científic, va valorar la capacitat per a contar, en tres minuts, una història de ciència de manera amena i fàcil d’entendre.


Podeu visionar també la resta de monòlegs finalistes: 


"Que el insomnio no te quite el sueño” (4:05)

El monòleg d’Ignacio Crespo (Universidad Católica de Valencia), segon classificat
 

See video


"Un virus llamado Ébola” (4,11 min.)

El monòleg de Raquel Medialdea (Universidad de Liverpool), tercer classificat
 

See video


"El yin y el yang del Big Data" (4,47 min.)

Monòleg de Daniel Rincón (Universitat de Granada)
 

See video


"Las bacterias contraatacan" (4:49 min.)

Monòleg de Sara Sacristán (Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios)
 

See video


"De bigotes, redes neuronales y fake news" (4:09 min.)

Monòleg de Francisco Jesús Martínez (Universitat de Granada)
 

See video


"El secreto del éxito" (4:23 min.)

Monòleg d’Isabel Iguacel (Universitat de Saragossa)
 

See video


"La perfección del defecto" (4:11)

Monòleg d’Eder Amayuelas (Universitat del País Basc)
 

See video



FameLabés una iniciativa de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i el British Council amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa.



Font: FECyT