Calendari

dimecres
23
19:00h
mai 2018

Conferència «Les negres amnèsies del cel: Temps, oblit i quàntica en els forats negres»


Stephen Hawking ha estat un dels científics més brillants dels últims cinquanta anys, i un dels éssers humans més excepcionals que ha vist el nostre planeta. Fa quaranta anys ens va plantejar un enigma que encara ens té perplexos: és possible l'oblit absolut en el nostre univers? Els forats negres - llocs on el temps es distorsiona fins arribar al seu fi - semblen dir-nos que si. No obstant això, la quàntica nega aquesta possibilitat. Aquesta paradoxa entre els dos pilars mestres de la física: la gravetat - la ciència d’allò molt gran - i la quàntica - la ciència d’allò molt petit - ha estat la principal contribució científica de qui es va negar a acceptar un destí tràgic i mai va deixar de mirar a les estrelles. Conferència homenatge a S. Hawking a càrrec de Roberto Emparan, físic, professor d'investigacióde l’ ICREA a la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB).

dijous
24
09:30h
mai 2018

Jornada «Abriendo mentes. Más allá de la Academia: la comunicación científica»


El próximo 24 de mayo el Campus Mar de la Universidad Pompeu Fabra acoje la jornada 'Abriendo mentes. Más allá de la Academia: la comunicación científica'. Una jornada dirigida a estudiantes de perfil científico, tanto de grado como de máster, doctorandos e investigadores interesados por la comunicación y la divulgación como salidas profesionales y como alternativa a la carrera académica y otros profesionales con interés por esta actividad.

dijous
24
18:30h
mai 2018

Conferència «Aconseguirem respirar aire net?» (Barcelona)


La contaminació de l'aire està considerat el risc ambiental individual més gran per a la salut de les persones. A la UE es calcula que es produeixen anualment 432.000 morts prematures per partícules en suspensió (PM) i 75.000 per òxids de nitrogen (NOx). D'altra banda, els problemes de contaminació atmosfèrica provada per la mobilitat i el transport tenen un alt cost econòmic anual. Davant d'aquesta situació, com aconseguirem respirar un aire net?. A més del plantejament conceptual de la contaminació atmosfèrica, es presentaran diverses experiències innovadores aplicades a la prevenció, el control i la millora de la qualitat de l'aire. Conferència a càrrec de Santi Parés, físic i meteoròleg. Director de negoci per Middle East, Europa i Amèrica Llatina de UL Renovables.

dijous
24
11:30h
mai 2018

Documental «Un mundo sin microbios de Marianne Cramer» (L'Hospitalet)


El món i, fins i tot, la vida, no podrien existir sense les bactèries, els fongs i els virus. Molts microbiòlegs estan convençuts que l’obsessió actual per esterilitzar-ho tot no és només un esforç en va sinó que pot, fins i tot, resultar perjudicial.

divendres
25
11:00h
mai 2018

Seminari «Dona, ciència i lideratge en canvi climàtic» (Bellaterra)


L'Alícia Pérez-porro és doctora en canvi climàtic i esponges marines per la Universitat de Harvard i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes. Actualment treballa com a investigadora associada al National Museum of Natural History (Smithsonian Institution). Des del començament de la seva carrera l'Alícia es va trobar en situacions incòmodes simplement perquè era una dona. No sabia com portar moltes d'aquestes situacions, i precisament per això, volent aprendre i ajudar als altres a aprendre de la seva experiència, es va començar a interessar en el paper de les dones en la ciència. Aquest interès va continuar creixent i ara ocupa una part molt important de la seva vida professional. Fa conferències a científics i no científics i ha fundat i presideix la Comissió de Dones en Ciència-MECUSAECUSA, la organització que aglutina investigadors i investigadores espanyoles que viuen als Estats Units. 

dilluns
28
18:30h
mai 2018

Conferència «Dels rellotges a les proteïnes. De què serveix la recerca fonamental?»


Les repercussions socials i històriques de la recerca són difícilment predicibles. I sovint subestimades. Què té a veure la destil·lació de l'aire amb els casinos de Las Vegas? O la invenció de la premsa amb el desenvolupament de la biologia cel·lular? Podia predir qui va inventar el rellotge de quars que jo sense ell no podria fer la meva recerca en biofísica computacional? I per tant, com puc explicar-vos de què servirà el que jo estic investigant? Conferència a càrrec de Ramon Crehuet, llicenciat i doctor en Química per la Universitat de Barcelona.

dilluns
28
20:00h
mai 2018

Obra «El Misteri de Fermat» (Almeria Teatre)


"He trobat una demostració absolutament meravellosa, però el marge d'aquest full és massa estret per incloure-la...”. Amb aquesta nota a peu de pàgina Pierre de Fermat, un aficionat a les matemàtiques, va posar sobre la taula un dels problemes matemàtics més importants de tots els temps. Ningú semblava trobar-hi solució. Van haver de passar més de 300 anys fins que Andrew Wiles, un matemàtic anglès, en desxifrés el misteri el 1995. Hi havia somniat des que era petit.

dimarts
29
19:00h
mai 2018

Conferència «Atapuerca, 40 anys fent història» (Barcelona)


Conferència a l'Ateneu Barcelonès càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg, i Rosa Maria Tristán, periodista.

dissabte
26
09:00h
mai 2018

11a Jornada de Divulgació de la Relativitat (Terrassa)


Planeta da Vinci y l'Agrupació Astronòmica de Terrassa organitzen la XI Jornada de Divulgació de la Relativitat que tindrà lloc a Terrassa el proper dissabte 26 de maig en el mNACTEC. S'hi tractaran diversos temes relacionats amb la relativitat i la cosmologia de manera divulgativa i rigorosa. Aquesta edició rendeix homenatge a Stephen Hawking.

dimecres
30
19:00h
mai 2018

Conferència «El mètode científic en la vida quotidiana» (L’Hospitalet)


Tot i l’èxit del mètode científic, i els seus múltiples resultats pràctics, aquest encara queda, sovint, fora de la vida quotidiana. Per què ens costa tant utilitzar-lo i, sobretot, distingir-lo d’altres mètodes? La xerrada farà una revisió del mètode científic i la seva aplicació en la vida quotidiana, en particular per descartar mites i pseudociències. Conferència a càrrec de Xavier Luri Carrascoso, Doctor en física i investigador de la Universitat de Barcelona, és professor titular del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB i investigador de l’ICCUB/IEEC.