Calendari

dilluns
15
18:30h
Octubre 2018

Genomes vegetals i elements transponibles: adn porqueria?

Des de fa temps se sap que una part important dels genomes vegetals, i d'Eucariotes en general, està format per elements transponibles, és a dir, fragments d'ADN capaços de generar noves còpies de si mateixos en d’altres llocs del genoma. La seqüenciació completa dels genomes d'unes 30 plantes ha corroborat aquest fet. Per exemple, el 20% del genoma del meló, el 50% del genoma del cafè, el 85% del genoma de blat de moro o el 90% del genoma del blat està constituït per aquest tipus d'elements. En aquesta xerrada discutiré sobre el seu origen, el seu impacte sobre l'activitat dels gens, sobre l’estabilitat dels genomes i sobre l'evolució de les espècies.

dilluns
15
00:00h
Octubre 2018

Biennal de pensament. Ciutat Oberta


El món canvia, les ciutats es transformen. La Biennal de Pensament Ciutat Oberta que neix aquest 2018 se situa en aquest escenari i vol connectar el debat sobre el paper de les ciutats d’avui amb els grans reptes de la societat contemporània. Les ciutats constitueixen els principals escenaris de les múltiples transformacions que marquen el nostre canvi d’època. Punts de trobada que acumulen diversitats, oportunitats, capacitat d’innovació i de creativitat, però també conflictes i exclusions, les ciutats han de resoldre des de la proximitat qüestions pròpies d’un món globalitzat. És per això que el propòsit d’aquesta Biennal és debatre de quina manera les ciutats poden participar per solucionar els reptes globals que marcaran les properes dècades i que avui es plantegen en un marc d’incertesa i d’experimentació constant.

dissabte
20
00:00h
Octubre 2018

Science Needs You! 2018


Torna l’esdeveniment divulgatiu “Science Needs You! (SNY!)”, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta propera 3a edició, també a Figueres com les anteriors, el tema central són les Ciències del Mar i d'aquí el títol: “La Mar i la Vida". L'objectiu principal de SNY! és apropar la ciència a tots els públics apostant per un format que combina presentacions de científics de primer nivell amb diferents propostes artistiques, de forma que tot plegat doni una visió de la ciència com una part integral de la nostra cultura.

divendres
26
00:00h
Octubre 2018

BCNspiracy 2018


Després que quasi 300 persones van gaudir de la ciència en la primera edició de BCNspiracy, la propera edició se celebrarà a CosmoCaixa Barcelona el 26 i 27 d’octubre del 2018. Aquest any comptarà amb una jornada especial d’activitats dirigides a instituts, INspiracy (26 octubre) on els estudiants tindran l’oportunitat d’inspirar-se en ponents joves que estiguin cursant la seva carrera o en joves investigadors que vulguin promoure les vocacions científiques.

divendres
26
00:00h
Octubre 2018

Jornadas de Divulgación Innovadora (Zaragoza)


Etopia Centro de Arte y Tecnología (Avda. Ciudad de Soria 8, Zaragoza) acoge los días 26 y 27 de octubre las Jornadas de Divulgación Innovadora D+i 2018. Los encuentros de Divulgación Innovadora D+I son foros profesionales donde reflexionar sobre los más novedosos caminos, enfoques y formatos para contar la ciencia. Con talleres y divulgación en directo a la que el público está invitado. Porque los profesionales de la divulgación científica también experimentan y exploran.

dissabte
27
10:30h
Octubre 2018

4a Jornada Ludicomatemàtica a l'Hospitalet


Martin Gardner (Tulsa, 21 d'octubre del 1914 – Norman, 22 de maig del 2010) fou filòsof i un conegut divulgador científic americà especialitzat en les matemàtiques recreatives. Publicà més de 70 llibres i fou autor de la columna “Mathematical Games” a la revista Scientific American des de 1956 al 1981.
Des que va morir se celebren cada any entre l’octubre i el novembre actes de celebració on es fan activitats, jocs, resolució enigmes, màgia, etc. amb l’objectiu de trobar-se i  popularitzar les matemàtiques.

Per quart any consecutiu s’organitza aquesta jornada a l’Hospitalet, què en les anteriors edicions va aplegar un públic familiar amb centenars de persones.

divendres
09
00:00h
Novembre 2018

23a Semana de la Ciència


Del 9 al 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència. Durant la Setmana de la Ciència se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.
 

dilluns
19
00:00h
Novembre 2018

International Conference on Humanities and Higher Education (Barcelona)


This GUNi International Conference aims to be an international meeting to debate on the role of the humanities, and the interrelation between humanities, science and technology in the 21st Century with a special focus on Higher Education. The main objective of the Conference is to open a worldwide debate on the current role of humanities in the social, academic and scientific areas and on their importance to boost a more equitable, more responsible and more democratic society.
 

dilluns
12
00:00h
Novembre 2018

Curs «Transhumanisme: singularitat tecnològica i millorament humà»


Coordinat per Miquel Àngel Serra i Albert Cortina, tindrà lloc dilluns 12 i dimarts 13 de novembre al CCCB. Està organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB)-Centre Ernest Lluch.

El curs s'estructura en dues jornades que abasten, cadascuna d'elles els dos temes centrals del transhumanisme: la singularitat tecnològica i el millorament humà. Experts d'aquests dos àmbits, que provenen de les ciències biomèdiques, les tecnologies i les ciències socials, exposaran l'estat actual d'aquests temes, especialment els reptes del transhumanisme, el progrés de la intel·ligència artificial i la robòtica i les noves tècniques d'edició del genoma, i ens aproparan al futur immediat que s'acosta. Esperem que els alumnes participants trobin en aquest curs respostes a moltes de les preguntes que segurament tenen plantejades i els mogui a aprofundir en aquests temes d'actualitat indubtable, però també que es formulin moltes més preguntes que obrin noves línies de recerca, ampliant així la repercussió i el debat ètic i social del transhumanisme i de les noves tecnologies per a millorar l'ésser humà en totes les seves facetes, des de l'orgànica a la cognitiva per a aconseguir, d'aquesta manera, un autèntic perfeccionament del projecte humà.

dimecres
21
09:00h
Novembre 2018

XV Jornada CREAF-SCB-ICHN «Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte»


Què es la ciència ciutadana? On comença i on acaba? Si m’hi llanço, com podré crear una comunitat de persones voluntàries que s’integrin dins del meu procés de la recerca? Seré capaç de seduir-les, de fer-ho de forma ètica o de mantenir-les motivades?