Calendari

dimecres
12
19:00h
Desembre 2018

Conferència: "La immunoteràpia: la nova arma contra el càncer?"

La immunoteràpia és un tractament mèdic que consisteix a administrar substàncies que estimulin el sistema immunitari de l'organisme a fi de lluitar contra diferents malalties. Aquest any s’ha atorgat al premi Nobel de medicina a dos investigadors, per aplicar aquest revolucionari mètode a la lluita contra el càncer.

A càrrec del Dr. Ernest Nadal, especialista en immunoteràpia del càncer, cap del grup de recerca en tumors sòlids del programa Oncobell de l'IDIBELL, i metge oncòleg de l'ICO.

Amb la col·laboració de l’IDIBELL

dilluns
10
18:30h
Desembre 2018

No tot el que tremola és Parkinson

Tot i que la tremolor és la manifestació clínica més coneguda de la malaltia de Parkinson, molts dels pacients afectats no presenten aquest símptoma. Alhora d’altres afeccions degeneratives, o bé benignes també poden presentar aquesta alteració motora. És possible, doncs, diagnosticar de forma acurada a les persones malaltes? En aquesta xerrada descobrirem algunes de les tècniques que des del laboratori ens poden ajudar a afrontar aquest repte.

dissabte
29
17:30h
Setembre 2018

Exposició paleontològica «Osona, 50 milions d’anys enrere»


Sí, la zona que actualment ocupa Osona estava banyada per un mar d’influència Atlàntica.
Qui no ha trobat mai un fòssil marí a Osona i als seus voltants? En efecte, tot i que sembli increïble, la depressió central catalana va estar ocupada per un mar durant uns 20 milions d’anys (des dels 55 milions d’anys fins als 35 milions d’anys).

1
divendres
20
00:00h
Juliol 2018

Robots. Els humans i les màquines


L'exposició 'Robots. Els humans i les màquines' que es podrà visitar fins el 13 de gener del 2019 al CosmoCaixa explica una història que va començar fa molt de temps. Des que els nostres avantpassats van fabricar les primeres eines lítiques, els humans hem anat desenvolupat màquines de tota mena que ens han permès dur a terme tasques abans impensables. I des de fa temps, una idea ens ronda: crear un ésser humà artificial, un somni que sempre ha captivat la nostra imaginació.
 

Avui, les màquines ens envolten i fins i tot són dins nostre. Ens arribarem a fusionar mai amb elles? Serem cíborgs en el futur? Compartirem el món amb robots que s'assemblin a nosaltres en el més mínim detall? Més que predir què passarà exactament, l'exposició 'Robots. Els humans i les màquines' reflexiona sobre una emocionant relació que no sabem fins on arribarà.

divendres
16
10:00h
Març 2018

Expo «La bellesa de l'univers» (CosmoCaixa)


La contemplació del cel nocturn, ja sigui a ull nu o amb l'ajut de telescopis, és una de les experiències més intenses i gratificants que podem dur a terme. La bellesa dels astres fascina a grans i a petits per igual, i es una font inesgotable d'inspiració. Sota el títol genèric de «La Bellesa de l'Univers», CosmoCaixa Barcelona presenta dues visions singulars del Cosmos: ‘Anys Llum’ i ‘Altres Mons’. L'exposició es podrà visitar del 16 de març fins el proper 10 de juny.

dimecres
28
10:00h
Febrer 2018

Expo «Nasevo, ciència i essències» (MCNB)


Aquesta exposició mostra el procés científic i creatiu d’un artista multisensorial que uneix el color i l’olor a través de l’objecte NAS
. De la mateixa manera que el perfumista treballa amb una paleta d’essències, l’artista combina una paleta de colors. Per a NASEVO, les dues paletes són la mateixa. L'exposició, produida pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona es podrà visitar del 28 de febrer al 2 de setembre de 2018.

dijous
01
10:00h
Març 2018

Expo «Migratoebre, per un riu ple de vida» (Manlleu)


Exposició temporal al Museu del Ter
. De l'1 de març al 27 de maig. El projecte Life MigratoEbre té com a objectiu recuperar al tram final del riu Ebre unes poblacions sanes i viables de les quatre espècies de peixos migradors de l’Ebre: l’esturió, la saboga, la llampresa i l’anguila, i al mateix temps millorar la connectivitat de l’Ebre català adaptant i fent permeables als peixos les barreres fluvials que hi trobem, l’assut de Xerta-Tivenys, el d’Ascó i la presa de Flix. Per complir amb els objectius el Life MigratoEbre inclou un conjunt d’accions com la reintroducció d’espècies desaparegudes, el seguiment del conjunt de les poblacions de peixos, la millora dels hàbitats, la construcció de passos i la realització de campanyes de difusió per sensibilitzar la població local i aconseguir la seva implicació mitjançant la creació d’una xarxa de voluntariat. L’exposició inclou textos, fotografies, objectes originals i maquetes, que es complementaran amb dos audiovisuals. Aquesta exposició, amb les accions de difusió i participació que l’acompanyen, vol contribuir a donar a conèixer i fer possible aquest projecte col·lectiu, que compta amb el suport de la Unió Europea i del Govern de la Generalitat de Catalunya.

dimarts
02
09:00h
Gener 2018

Expo «Les matemàtiques i la vida» (mNACTEC)


L’exposició «Les matemàtiques i la vida. El dia a dia, més enllà de les fórmules» al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) convida a descobrir les matemàtiques que hi ha en el dia a dia de la nostra vida, a través d’un suggeridor recorregut pels àmbits en que ens movem al llarg d’un dia qualsevol de qualsevol persona. La mostra intenta presentar el lligam entre les matemàtiques i la vida quotidiana d’una manera atractiva i entenedora pel públic no especialitzat, tot mostrant el paper de les matemàtiques a partir de la seva realitat quotidiana i parlant-ne amb un llenguatge natural i proper a la gent del carrer, de totes les edats i nivells, i de diferents àmbits professionals. L'exposició es va inaugurar el 06 de octubre de 2010 i es podrà visitar fins al 30 de juny de 2018.

dimarts
02
09:00h
Gener 2018

Expo «Tot éSQUÍMICa» (mNACTEC)


Exposició permanent del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) que vol donar a conèixer la contribució de la química a la qualitat de vida d’avui. Gràcies a la química, la humanitat ha anat assolint avenços fonamentals en els diversos àmbits de la seva vida: la salut, l’alimentació, l’esport, l’art, etc. Sense química, difícilment s’haurien pogut resoldre les múltiples necessitats generades per l’augment demogràfic ni incidir en la millora del benestar i l’esperança de vida de les persones.

dimarts
02
09:00h
Gener 2018

Expo «LHC: Explorant els orígens de l'univers» (mNACTEC)


«LHC: Explorant els orígens de l'univers» una de les exposicions permanents del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de caràcter divulgatiu que pretén acostar la física de partícules i l’origen de l’Univers al gran públic, explicant-ne els experiments de recerca que s’estan duent a terme al Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN). La recreació a mida real del túnel subterrani és l'element principal de l’exposició i el seu objecte vertebrador.