Barcelona

divendres
17
09:00h
mai 2019

V Festa de la Ciència


Arriba la V Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona, la jornada de divulgació científica més festiva de la UB! El 17 de maig del 2019, de 9 a 14 h, l’Edifici Històric de la UB s’omplirà de tota mena d'activitats participatives de caràcter científic, com ara tallers, jocs, demostracions, exposicions.

L’objectiu d’aquest esdeveniment és fer accessible a tots els públics, d’una manera lúdica i innovadora, la recerca que es duu a terme a la Universitat de Barcelona, i alhora reivindicar el paper rellevant de la ciència en tots els àmbits de la vida. Les activitats programades pretenen fomentar la descoberta de la ciència que ens envolta i estimular la capacitat dels participants d’adoptar una actitud reflexiva i científica davant de qualsevol situació.

dijous
27
19:00h
Setembre 2018

Tertúlia Club dels llunàtics «Viatge al centre del cervell»


Viatge al centre del cervell és el títol de la propera sessió de la tertúlia del Club dels Llunàtics que tindrà lloc el proper dijous  27 de setembre  a les 19h al Museu de Ciències Naturals de Barcelona al Parc del Fòrum.  Marc Lopez Cano, neurobiòleg  i professor de la Universitat de Barcelona és el ponent convidat d’aquesta sessió que modera Jordi Serrallonga.

Com funciona el cervell? Com pensem? Com sentim i raonem? De la mà de Marc Cano ens endinsarem en un apassionant viatge fins al més profund del nostre cervell per aprendre tots els secrets que aquest òrgan guarda; des del funcionament de les seves unitats més bàsiques fins als nuclis més complexos.

dilluns
17
00:00h
Setembre 2018

8a edició Campus Gutenberg de la Comunicació i la Cultura Científiques


La 8a edició del Campus Gutenberg se celebrarà els dies 17 i 18 de setembre de 2018. Aquestes jornades són un lloc de trobada entre els professionals del periodisme, la comunicació i la divulgació de la ciència on compartir experiències i discutir sobre diferents canals, formats i eines que s'usen per impulsar la cultura científica. Es tracta d'unes jornades de co-aprenentatge i reflexió amb l'objectiu de millorar la relació entre ciència i societat i analitzar els canvis que s'estan produint.

dimecres
26
17:30h
Setembre 2018

Presentació de la nova «Guia d’experts de la Universitat de Barcelona»


La Guia d’experts de la Universitat de Barcelona va néixer l’any 2005 amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre els mitjans de comunicació i personal docent i investigador de la UB. Ara, es presenta un nou manual que incorpora les dades de gairebé mil experts. A més, aquesta edició actualitzada de la guia millora la categorització per seccions i s’adapta a les noves eines de comunicació i les xarxes socials, per tal de ser un instrument de consulta pràctic i útil.

divendres
28
19:00h
Setembre 2018

Concert Climàtic La Llum a les Ones


La Nit dels Investigadors, el 28 de setembre a les 19:00 al CCCB, no et perdis el concert de La Llum a les Ones! on presentarem els texts guanyadors en forma de les cançons que varis músics han compost i que tocaran en directe. L’esdeveniment inclourà també micro-xerrades al voltant del canvi climàtic per part d’experts de diferents disciplines.

dijous
04
00:00h
Octubre 2018

Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change


La Ciència Oberta (Open Science) és un moviment que té per objectiu compartir la recerca científica i les seves dades a tota la societat civil, reforçant la idea del coneixement científic com a bé públic i aprofitant les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies digitals per difondre i facilitar l’accés al coneixement científic. Inclou l’accés obert a publicacions, dades, codis, metodologies, ètica i integritat, avaluació oberta de la recerca, recursos educatius amb la participació de diversos grups d'interès en recerca. La Ciència Oberta s'implementa en paral·lel amb la recerca i innovació responsables (RRI) ja que comparteixen alguns dels objectius i ambdós moviments són impulsats per diferents comunitats científiques, governs i la Comissió Europea.

dilluns
15
00:00h
Octubre 2018

Biennal de pensament. Ciutat Oberta


El món canvia, les ciutats es transformen. La Biennal de Pensament Ciutat Oberta que neix aquest 2018 se situa en aquest escenari i vol connectar el debat sobre el paper de les ciutats d’avui amb els grans reptes de la societat contemporània. Les ciutats constitueixen els principals escenaris de les múltiples transformacions que marquen el nostre canvi d’època. Punts de trobada que acumulen diversitats, oportunitats, capacitat d’innovació i de creativitat, però també conflictes i exclusions, les ciutats han de resoldre des de la proximitat qüestions pròpies d’un món globalitzat. És per això que el propòsit d’aquesta Biennal és debatre de quina manera les ciutats poden participar per solucionar els reptes globals que marcaran les properes dècades i que avui es plantegen en un marc d’incertesa i d’experimentació constant.

divendres
26
00:00h
Octubre 2018

BCNspiracy 2018


Després que quasi 300 persones van gaudir de la ciència en la primera edició de BCNspiracy, la propera edició se celebrarà a CosmoCaixa Barcelona el 26 i 27 d’octubre del 2018. Aquest any comptarà amb una jornada especial d’activitats dirigides a instituts, INspiracy (26 octubre) on els estudiants tindran l’oportunitat d’inspirar-se en ponents joves que estiguin cursant la seva carrera o en joves investigadors que vulguin promoure les vocacions científiques.

dilluns
19
00:00h
Novembre 2018

International Conference on Humanities and Higher Education (Barcelona)


This GUNi International Conference aims to be an international meeting to debate on the role of the humanities, and the interrelation between humanities, science and technology in the 21st Century with a special focus on Higher Education. The main objective of the Conference is to open a worldwide debate on the current role of humanities in the social, academic and scientific areas and on their importance to boost a more equitable, more responsible and more democratic society.
 

dimecres
21
09:00h
Novembre 2018

XV Jornada CREAF-SCB-ICHN «Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte»


Què es la ciència ciutadana? On comença i on acaba? Si m’hi llanço, com podré crear una comunitat de persones voluntàries que s’integrin dins del meu procés de la recerca? Seré capaç de seduir-les, de fer-ho de forma ètica o de mantenir-les motivades?