Barcelona

dilluns
12
00:00h
Novembre 2018

Curs «Transhumanisme: singularitat tecnològica i millorament humà»


Coordinat per Miquel Àngel Serra i Albert Cortina, tindrà lloc dilluns 12 i dimarts 13 de novembre al CCCB. Està organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB)-Centre Ernest Lluch.

El curs s'estructura en dues jornades que abasten, cadascuna d'elles els dos temes centrals del transhumanisme: la singularitat tecnològica i el millorament humà. Experts d'aquests dos àmbits, que provenen de les ciències biomèdiques, les tecnologies i les ciències socials, exposaran l'estat actual d'aquests temes, especialment els reptes del transhumanisme, el progrés de la intel·ligència artificial i la robòtica i les noves tècniques d'edició del genoma, i ens aproparan al futur immediat que s'acosta. Esperem que els alumnes participants trobin en aquest curs respostes a moltes de les preguntes que segurament tenen plantejades i els mogui a aprofundir en aquests temes d'actualitat indubtable, però també que es formulin moltes més preguntes que obrin noves línies de recerca, ampliant així la repercussió i el debat ètic i social del transhumanisme i de les noves tecnologies per a millorar l'ésser humà en totes les seves facetes, des de l'orgànica a la cognitiva per a aconseguir, d'aquesta manera, un autèntic perfeccionament del projecte humà.

dilluns
19
00:00h
Novembre 2018

International Conference on Humanities and Higher Education (Barcelona)


This GUNi International Conference aims to be an international meeting to debate on the role of the humanities, and the interrelation between humanities, science and technology in the 21st Century with a special focus on Higher Education. The main objective of the Conference is to open a worldwide debate on the current role of humanities in the social, academic and scientific areas and on their importance to boost a more equitable, more responsible and more democratic society.
 

dimecres
21
09:00h
Novembre 2018

XV Jornada CREAF-SCB-ICHN «Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte»


Què es la ciència ciutadana? On comença i on acaba? Si m’hi llanço, com podré crear una comunitat de persones voluntàries que s’integrin dins del meu procés de la recerca? Seré capaç de seduir-les, de fer-ho de forma ètica o de mantenir-les motivades?

divendres
17
09:00h
mai 2019

V Festa de la Ciència


Arriba la V Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona, la jornada de divulgació científica més festiva de la UB! El 17 de maig del 2019, de 9 a 14 h, l’Edifici Històric de la UB s’omplirà de tota mena d'activitats participatives de caràcter científic, com ara tallers, jocs, demostracions, exposicions.

L’objectiu d’aquest esdeveniment és fer accessible a tots els públics, d’una manera lúdica i innovadora, la recerca que es duu a terme a la Universitat de Barcelona, i alhora reivindicar el paper rellevant de la ciència en tots els àmbits de la vida. Les activitats programades pretenen fomentar la descoberta de la ciència que ens envolta i estimular la capacitat dels participants d’adoptar una actitud reflexiva i científica davant de qualsevol situació.

dijous
04
11:00h
Octubre 2018

Expo i cicle de debats «Transiciones. Hormonas en el cruce entre el arte y la ciencia»

 
«Transicions» és una mostra de videoart que aplega peces audiovisuals de catorze artistes i col·lectius que treballen temes vinculats amb les hormones. Planteja preguntes clau al voltant de com la societat regula la identitat de gènere i hi influeix, i examina de quina manera els avenços de la medicina han impactat en la nostra vida. La podreu visitar del 4 al 28 d'octubre, de dimarts a diumenge, al CCCB. 

divendres
20
00:00h
Juliol 2018

Robots. Els humans i les màquines


L'exposició 'Robots. Els humans i les màquines' que es podrà visitar fins el 13 de gener del 2019 al CosmoCaixa explica una història que va començar fa molt de temps. Des que els nostres avantpassats van fabricar les primeres eines lítiques, els humans hem anat desenvolupat màquines de tota mena que ens han permès dur a terme tasques abans impensables. I des de fa temps, una idea ens ronda: crear un ésser humà artificial, un somni que sempre ha captivat la nostra imaginació.
 

Avui, les màquines ens envolten i fins i tot són dins nostre. Ens arribarem a fusionar mai amb elles? Serem cíborgs en el futur? Compartirem el món amb robots que s'assemblin a nosaltres en el més mínim detall? Més que predir què passarà exactament, l'exposició 'Robots. Els humans i les màquines' reflexiona sobre una emocionant relació que no sabem fins on arribarà.

divendres
16
10:00h
Març 2018

Expo «La bellesa de l'univers» (CosmoCaixa)


La contemplació del cel nocturn, ja sigui a ull nu o amb l'ajut de telescopis, és una de les experiències més intenses i gratificants que podem dur a terme. La bellesa dels astres fascina a grans i a petits per igual, i es una font inesgotable d'inspiració. Sota el títol genèric de «La Bellesa de l'Univers», CosmoCaixa Barcelona presenta dues visions singulars del Cosmos: ‘Anys Llum’ i ‘Altres Mons’. L'exposició es podrà visitar del 16 de març fins el proper 10 de juny.

dimecres
28
10:00h
Febrer 2018

Expo «Nasevo, ciència i essències» (MCNB)


Aquesta exposició mostra el procés científic i creatiu d’un artista multisensorial que uneix el color i l’olor a través de l’objecte NAS
. De la mateixa manera que el perfumista treballa amb una paleta d’essències, l’artista combina una paleta de colors. Per a NASEVO, les dues paletes són la mateixa. L'exposició, produida pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona es podrà visitar del 28 de febrer al 2 de setembre de 2018.

dimecres
18
00:00h
Octubre 2017

Interacció17 «Ciència i cultura: restablim la connexió»

La biennal Interacció és un esdeveniment de referència en matèria de polítiques i gestió cultural que la Diputació de Barcelona organitza regularment des de l’any 1984. L’edició d’enguany, que tindrà lloc a la Casa de la Caritat entre els dies 18 i 20 d’octubre, està dedicada a explorar les relacions entre ciència i cultura, fet que inicia una nova línia de treball de la Diputació de Barcelona.

dimarts
28
18:30h
Novembre 2017

Debats ICREA-CCCB 2017. Planeta 2050. Model econòmic i migracions globals


Els professors d'investigació ICREA Pau Baizán (UPF) i Giorgos Kallis (ICTA-UAB) conversaran sobre els límits del model econòmic actual i els riscos que l’absència de mesures sobre el clima dispari la crisi migratòria