Barcelona

dijous
24
09:30h
mai 2018

Jornada «Abriendo mentes. Más allá de la Academia: la comunicación científica»


El próximo 24 de mayo el Campus Mar de la Universidad Pompeu Fabra acoje la jornada 'Abriendo mentes. Más allá de la Academia: la comunicación científica'. Una jornada dirigida a estudiantes de perfil científico, tanto de grado como de máster, doctorandos e investigadores interesados por la comunicación y la divulgación como salidas profesionales y como alternativa a la carrera académica y otros profesionales con interés por esta actividad.

dijous
24
18:30h
mai 2018

Conferència «Aconseguirem respirar aire net?» (Barcelona)


La contaminació de l'aire està considerat el risc ambiental individual més gran per a la salut de les persones. A la UE es calcula que es produeixen anualment 432.000 morts prematures per partícules en suspensió (PM) i 75.000 per òxids de nitrogen (NOx). D'altra banda, els problemes de contaminació atmosfèrica provada per la mobilitat i el transport tenen un alt cost econòmic anual. Davant d'aquesta situació, com aconseguirem respirar un aire net?. A més del plantejament conceptual de la contaminació atmosfèrica, es presentaran diverses experiències innovadores aplicades a la prevenció, el control i la millora de la qualitat de l'aire. Conferència a càrrec de Santi Parés, físic i meteoròleg. Director de negoci per Middle East, Europa i Amèrica Llatina de UL Renovables.

dilluns
28
18:30h
mai 2018

Conferència «Dels rellotges a les proteïnes. De què serveix la recerca fonamental?»


Les repercussions socials i històriques de la recerca són difícilment predicibles. I sovint subestimades. Què té a veure la destil·lació de l'aire amb els casinos de Las Vegas? O la invenció de la premsa amb el desenvolupament de la biologia cel·lular? Podia predir qui va inventar el rellotge de quars que jo sense ell no podria fer la meva recerca en biofísica computacional? I per tant, com puc explicar-vos de què servirà el que jo estic investigant? Conferència a càrrec de Ramon Crehuet, llicenciat i doctor en Química per la Universitat de Barcelona.

dilluns
28
20:00h
mai 2018

Obra «El Misteri de Fermat» (Almeria Teatre)


"He trobat una demostració absolutament meravellosa, però el marge d'aquest full és massa estret per incloure-la...”. Amb aquesta nota a peu de pàgina Pierre de Fermat, un aficionat a les matemàtiques, va posar sobre la taula un dels problemes matemàtics més importants de tots els temps. Ningú semblava trobar-hi solució. Van haver de passar més de 300 anys fins que Andrew Wiles, un matemàtic anglès, en desxifrés el misteri el 1995. Hi havia somniat des que era petit.

dimarts
29
19:00h
mai 2018

Conferència «Atapuerca, 40 anys fent història» (Barcelona)


Conferència a l'Ateneu Barcelonès càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg, i Rosa Maria Tristán, periodista.

dimecres
30
09:15h
mai 2018

Workshop Biocat «Digital health: a journey of innovation in Silicon Valley»


Com a inversora, empresaria, coach d'startups i directora de salut digital al Stanford Byers Center of Biodesign, Marta Gaia Zanchi ha tingut una visió privilegiada de l'última dècada de la salut digital a Silicon Valley. Durant la xerrada, mostrarà diversos exemples d'empreses de salut digitals (alguns amb èxit, alguns no) per compartir algunes lliçons apreses, així com coneixements sobre com crear una innovació sostenible adequada.

dijous
31
20:00h
mai 2018

3rd Barcelona Science Slam & pre-final of the European Science Slam


The Centre for Genomic Regulation (CRG), in partnership with the Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), is organizing the 3rd Barcelona Science Slam, which will take place on Thursday 31st May at 8 pm in Bar Mau Mau. This is also a European Science Slam pre-final and the winner will participate in the European final in Toulouse in July 2018.

This 3rd Barcelona Science Slam encourages PhD students and postdoctoral researchers from all BIST research centres to participate, providing an exciting opportunity to learn about a broad range of scientific fields and to bring their research closer to society. Science Slam is a science communication contest where up to 8 scientists explain their research projects in 5 min engaging, clear and fun talks. Application deadline: May 22, 2018

dijous
31
18:00h
mai 2018

Presentació del 'Document sobre aspectes ètics del diàleg entre ciència i societat' (Barcelona)


El dia 31 de maig de 2018 a les 18:00 h. es celebra, a Barcelona, l'acte de presentació del ‘Document sobre aspectes ètics del diàleg entre ciència i societat’ de l'Observatori de Bioètica i Dret (OBD), coordinat per la Dra. María Casado, directora de l'Observatori de Bioètica i Dret (OBD), del Màster en Bioètica i Dret i titular de la Càtedra UNESCO de Bioètica de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Pere Puigdomènech, professor d'investigació en el CSIC i ex-Director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

dijous
31
19:00h
mai 2018

150 anys del naixement de Josep Comas i Solà, astrònom i divulgador científic (Barcelona)


El dijous 31 de maig a les 19:00 h tindrà lloc a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) un acte en commemoració de l'aniversari dels 150 anys del naixement de Josep Comas i Solà. El 17 de desembre de 2018 farà cent-cinquanta anys del naixement de Josep Comas i Solà (1868-1937) que fou membre de la RACAB, on va ingressar el 23 de novembre de 1900 a la Comissió d’Astronomia. Fou director de l’Observatori Fabra des de l’any 1904, quan es va crear, fins a la seva mort l’any 1937.

divendres
16
10:00h
Març 2018

Expo «La bellesa de l'univers» (CosmoCaixa)


La contemplació del cel nocturn, ja sigui a ull nu o amb l'ajut de telescopis, és una de les experiències més intenses i gratificants que podem dur a terme. La bellesa dels astres fascina a grans i a petits per igual, i es una font inesgotable d'inspiració. Sota el títol genèric de «La Bellesa de l'Univers», CosmoCaixa Barcelona presenta dues visions singulars del Cosmos: ‘Anys Llum’ i ‘Altres Mons’. L'exposició es podrà visitar del 16 de març fins el proper 10 de juny.