L'Hospitalet de Llobregat

dimecres
23
19:00h
mai 2018

Conferència «Les negres amnèsies del cel: Temps, oblit i quàntica en els forats negres»


Stephen Hawking ha estat un dels científics més brillants dels últims cinquanta anys, i un dels éssers humans més excepcionals que ha vist el nostre planeta. Fa quaranta anys ens va plantejar un enigma que encara ens té perplexos: és possible l'oblit absolut en el nostre univers? Els forats negres - llocs on el temps es distorsiona fins arribar al seu fi - semblen dir-nos que si. No obstant això, la quàntica nega aquesta possibilitat. Aquesta paradoxa entre els dos pilars mestres de la física: la gravetat - la ciència d’allò molt gran - i la quàntica - la ciència d’allò molt petit - ha estat la principal contribució científica de qui es va negar a acceptar un destí tràgic i mai va deixar de mirar a les estrelles. Conferència homenatge a S. Hawking a càrrec de Roberto Emparan, físic, professor d'investigacióde l’ ICREA a la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB).

dijous
24
11:30h
mai 2018

Documental «Un mundo sin microbios de Marianne Cramer» (L'Hospitalet)


El món i, fins i tot, la vida, no podrien existir sense les bactèries, els fongs i els virus. Molts microbiòlegs estan convençuts que l’obsessió actual per esterilitzar-ho tot no és només un esforç en va sinó que pot, fins i tot, resultar perjudicial.

dimecres
30
19:00h
mai 2018

Conferència «El mètode científic en la vida quotidiana» (L’Hospitalet)


Tot i l’èxit del mètode científic, i els seus múltiples resultats pràctics, aquest encara queda, sovint, fora de la vida quotidiana. Per què ens costa tant utilitzar-lo i, sobretot, distingir-lo d’altres mètodes? La xerrada farà una revisió del mètode científic i la seva aplicació en la vida quotidiana, en particular per descartar mites i pseudociències. Conferència a càrrec de Xavier Luri Carrascoso, Doctor en física i investigador de la Universitat de Barcelona, és professor titular del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB i investigador de l’ICCUB/IEEC.