Novetats

Novetats

Què li fa la ciència a la ciutat?


El suburbi napolità de Sant Giovanni a Teduccio - amb els murs coberts de grafiti, roba estesa entre els edificis, i una profunda crisi que l’acompanya des dels anys ’80, quan es va tancar l’empresa alimentària que donava feina a la gent del barri – sembla un lloc improbable per instal·lar-hi una acadèmia de desenvolupadors de Apple. Tanmateix, és exactament aquesta l’aposta de la Universitat Federico II de Nàpols, en col·laboració amb la tecnològica fundada per Steve Jobs.


“Els promotors s’estan prenent molt seriosament l’idea d’integrar el centre d’investigació amb els negocis existents en la zona”, afirma Jean Paul Addie, investigador en urbanisme de la Georgia State University (EEUU), que està seguint el cas des de prop.


Maqueta de la Developer Academy de Apple, a la Universitat Federico II de Nàpols / Università Federico II di Napoli

Informe Cotec 2018


La Fundación Cotec para la Innovación ha publicat un nou informe anual sobre la situació de la I+D+I a Espanya. L’informe denuncia que no s’està apostant per un creixement basat en el coneixement científic i el desenvolupament tecnològic. I alerta que malgrat alguns indicadors milloren lleugerament, l’increment de la inversió es manté - per sisè any consecutiu - per sota del creixement del PIB, la qual cosa allunya Espanya dels països del seu entorn i del conjunt de la UE.

Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?


Per donar resposta a aquesta pregunta, l’informe «Estem preparats per a la participació ciutadana en recerca en salut?» de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, revisa el concepte de participació ciutadana i els seus beneficis a través de diferents perfils professionals de dos instituts d’investigació biomèdica de Catalunya: l’IDIBAPS i el VHIR. Gràcies al diàleg amb professionals implicats en recerca es posa de manifest que malgrat els avenços que s’han fet, els esforços encara estan molt centrats en informar i hi ha cert desconeixement respecte a altres formes de participació com ara consultar, implicar o cocrear. Segons els experts, la participació ciutadana en recerca encara es troba en un estat molt embrionari. I tot i que aquesta participació es considera beneficiosa, encara hi ha nombrosos reptes a l’hora de dur-la a la pràctica. Finalment, s’hi exposen 10 recomanacions aplicables a les organitzacions de recerca en salut que poden facilitar la participació de la ciutadania en la recerca.

Resum setmanal de premsa


Premiados Manel Esteller y Antoni Trilla por sus tareas de divulgación científica
La UB destaca su esfuerzo por acercar la investigación a la Sociedad
Beatriz Pérez
(El Periódico)
Llegir

El «Lab sobre rodes» del Lab 0_6 de Manresa tanca el primer curs d’activitat


El «Lab sobre rodes» és una furgoneta que transporta propostes d’experimentació i ciència a escoles bressol de Catalunya impulsada pels estudis de Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials del Campus Manresa de la UVic-UCC. En el primer curs d’activitat d’aquesta iniciativa 5.573 nens i nenes de 116 escoles de Catalunya han pogut jugar i experimentar amb les propostes del «Lab sobre rodes».