Un any intens en matèria de cultura científica


El 2018 ha estat un any intens i farcit de notícies i activitats de ciència i divulgació científica. De totes les novetats que s’han produït remarquem un fet que pot suposar un canvi profund a l’hora de fer i comunicar ciència, i és l’intent de fer realitat la implementació de l’Accés Obert al coneixement científic. A principis de setembre es va presentar una proposta signada per 11 organitzacions nacionals europees d’investigació que pretén que la Ciència Oberta sigui una realitat el 2020 i que ja ha generat algunes reaccions contràries.
 

També val la pena destacar el compromís per part del  Congrés dels Diputats de crear una oficina d’assessoria científica abans d’acabar la legislatura. Així com la creació del Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya per part del Govern de la Generalitat.


Aquest any s’ha fet evident, més que mai, l’exclusió flagrant de les dones en la ciència i la necessitat de donar a conèixer la tasta i la biografia de dones científiques i divulgadores. Així mateix, també s’ha constatat que la ciència ciutadana, com a fenomen global en clara expansió, i la recerca efectuada en col·laboració entre científics i altres agents socials, han arribat per a quedar-se.


Fem referència també als debats que encara s’estan produint sobre els possibles efectes del Brexit en la ciència europea i a la publicació de diversos documents que semblen importants per fomentar els aspectes socials de la ciència, com són el «Manifesto for Innovation in Europe», un document que amplia la definició d’innovació i posa a la ciutadania en el centre de la innovació com a veritable agent de canvi i el «Document sobre els aspectes ètics del diàleg entre ciència i societat». I per avaluar la tasca divulgadora, com són la Guía básica para la evaluación de proyectos de cultura científica o el primer manual per avaluar la tasca divulgadora dels investigadors.


I finalment, no podem acabar aquesta crònica de l’any sense fer referència al nomenament de Pedro Duque com a ministre de Ciència, Innovació i Universitats el passat mes de juny. I a la desaparició dels científics i divulgadors Stephen Hawking i Jorge Wagensberg.



Cròniques i vídeos de conferències i esdeveniments 2018


Homenatge a Jorge Wagensberg
(1 desembre, CosmoCaixa Barcelona)

Primeres jornades Ciencia en el Parlamento
(6 novembre, Congrés dels Diputats Madrid)

Jornadas de divulgación innovadora 2018
(26 i 27 octubre, Saragossa)

B-Debate «Ciència oberta: un camí per fer-la real»
(4 i 5 octubre, CosmoCaixa Barcelona)

Ciencia en Redes 2018
(16 de març, Caixaforum Sevilla)

Final concurs de monòlegs científics Famelab
(17 de maig, Madrid)
 

Conferències del programa «Pessics de Ciència»


Conferències dels cicles «Dilluns de Ciència» i «Converses al Raval» a la Residència d'Investigadors