Innovació

Incubadores al campus, les empreses científiques i tecnològiques del futur


Les start-ups científiques del futur neixen, en gran part, entre les parets de la universitat. Per això mateix, cada vegada són més els centres educatius que creen programes per fomentar la investigació, el desenvolupament i la innovació entre els seus alumnes. D'aquest esperit neixen les conegudes com a incubadores: un recurs per a fomentar la creació de nous projectes científics, tècnics i empresarials més enllà de les aules.

Quan es parla d’innovació, recerca i desenvolupament, el nom de Barcelona es posiciona com un dels primers referents del sector. Però més enllà dels llindars de la ciutat comtal, l’àrea metropolitana que la rodeja també esdevé un entorn ideal per desenvolupar aquestes iniciatives. Exemple d’això, els dos grans pols d’innovació empresarial que rodegen la metròpolis: 30 km cap al nord, les instal·lacions del Tecnocampus de Mataró; 20 km cap al sud, el Business Incubation Center de l’Agència Espacial Europea a Castelldefels. Ambdós, grans referents de com el desenvolupament científic pot ser canalitzat cap a grans iniciatives d’alt impacte social. 

Presentació de Hub b30, una nova plataforma per impulsar la innovació


El passat 12 d’abril es va presentar al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la plataforma Hubb30. Una iniciativa de la UAB, Eurecat i l’Associació Àmbit B30 que té per objectiu posar a l’abast de la societat les capacitats tecnològiques i el coneixement científic de l’Esfera UAB i Eurecat per resoldre les necessitats i reptes d’innovació d’empreses i institucions. L’objectiu és oferir respostes innovadores, basades en la interacció i col·laboració entre experts, en un entorn de co-ideació i co-creació, multidisciplinari i multisectorial, per tal de millorar la competitivitat del territori B30.

Informe ‘Science, research and innovation performance of the EU 2018’


Informe de la Comissió Europea on s'analitza el paper d'Europa en matèria de ciència, recerca i innovació en l’actual context global. Segons l'informe, Europa té una oportunitat única per liderar la innovació més puntera en àrees com la fabricació digital, la genòmica, la intel·ligència artificial o la internet de les coses. I ofereix dades i anàlisis empíriques que demostren que Europa té molts punts forts però s’enfronta també a debilitats que cal abordar. El propòsit de l’informe és proporcionar una millor comprensió de les dinàmiques canviants en matèria de ciència, recerca i innovació i del seu impacte a Europa.

1

Premis IND+I Science als millors assajos de recerca en indústria, innovació i l’agenda de les ciutats sostenibles


Els Premis, dotats amb 1.500€ cadascun, són iniciativa de l’IND+I Science, la trobada anual de referència d’innovació i indústria a Viladecans, i de l’Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) de la University College London, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

La plataforma IND+I Science va néixer per activar la generació i la divulgació ordenada de coneixement científic en l’àmbit de la innovació, la indústria i l’agenda de les ciutats sostenibles en coordinació amb les universitats catalanes i, per l’altra banda, fer-lo útil per a les persones responsables de les polítiques públiques en aquests àmbits. Aquests premis són la primera iniciativa de l’IND+I Science.