Informe ‘Science, research and innovation performance of the EU 2018’


Informe de la Comissió Europea on s'analitza el paper d'Europa en matèria de ciència, recerca i innovació en l’actual context global. Segons l'informe, Europa té una oportunitat única per liderar la innovació més puntera en àrees com la fabricació digital, la genòmica, la intel·ligència artificial o la internet de les coses. I ofereix dades i anàlisis empíriques que demostren que Europa té molts punts forts però s’enfronta també a debilitats que cal abordar. El propòsit de l’informe és proporcionar una millor comprensió de les dinàmiques canviants en matèria de ciència, recerca i innovació i del seu impacte a Europa.


L'informe assenyala que Europa és el principal productor mundial de coneixement científic d’alta qualitat i, tanmateix, el seu rendiment en innovació es troba molt per sota del seu potencial. La Unió Europea inverteix al voltant del 2% del seu PIB en R+D, mentre els Estats Units, Japó i Corea del Sud inverteixen el 2,8%, el 3,3% i el 4,2%, respectivament. La Xina, amb un 2,1%, ha superat també recentment a la UE. Pel que fa al capital risc europeu, és només una cinquena part del dels Estats Units i queda fragmentat en petits fons. Europa té importants nuclis d’innovació però moltes regions queden enrere pel que fa a capacitat innovadora. Europa genera moltes start-ups però no ha liderat el desenvolupament de les noves plataformes digitals més importants. I no compta amb empresaris que hagin realitzat transformacions disruptives industrials a escala global.
 

Els resultats de l'informe indiquen que:
 

  • La prosperitat econòmica i el model social de la Unió Europea s'han de basar en la innovació.

  • La Unió Europea és líder global en excel·lència científica i necessita que aquest lideratge tingui un major impacte en innovació i emprenedoria.

  • Europa ha de garantir que tota la societat hi contribueix i es beneficiï de la innovació.

  • Cal prioritzar  la inversió i adoptar marcs normatius que afavoreixin i no obstaculitzin la innovació.


Es tracta d'un informe encarregat pel departament d’Innovació i Recerca de la Comissió Europea i es publica cada dos anys.


PDF Science, research and innovation performance of the EU 2018


Podeu consultar el resum executiu, dades complementàries i l’edició del 2016 de l’informe, aquí.
 


Font: European Comission