Ciència i cultura

Concurs de ficció climàtica d'inspiració fotònica i premi musical


Últims dies per participar a La Llum a les Ones del Canvi, el concurs de ciència ficció climàtica impulsat des de l’ICFO per a estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius, i major de 18 anys. L’objectiu del concurs és celebrar la ciència ficció com a gènere on la ciència inspira i ofereix temes i arguments a la literatura, i la literatura socialitza i contextualitza, amb totes les seves eines, l’activitat científica. La data límit per a la presentació de relats que en un principi era el 23 d’abril, s’ha ampliat fins al 30 d’abril.

La ciència ficció influeix en els avenços cientítics reals?


Per aprofundir en la influencia de la ciència ficció en els avenços científics reals, ens fem ressò d’un estudi publicat fa tot just un mes i que analitza com els investigadors que treballen en la interacció entre humans i ordinadors fan servir les obres de ciència ficció (novel·les, pel·lícules,...) en els seus projectes. Les conclusions de la investigació confirmen no només que la ciència ficció juga un paper important en aquest tipus d’investigacions, sinó que el seu impacte és cada vegada més gran.

Un Sant Jordi de ciència


Fem una petita selecció de les novetats publicades aquests últims mesos en matèria de divulgació científica general. El recull mostra diferents maneres d’explicar la ciència al gran públic i d’abordar les qüestions científiques, tecnològiques i ètiques més actuals. Hi trobareu des d'assaig acadèmic sobre història de la ciència fins a llibres de divulgació científica de youtubers d’èxit que, sense renunciar al rigor científic, volen divertir i entretenir. I trobareu també novel·les, obres que des de la ficció, fan també bona divulgació científica.

Cròniques, vídeos i resums de les jornades Interacció17


Si no vàreu poder assistir a aquestes interessants jornades sobre Ciència i Cultura, ja teniu a la vostra disposició els resums dels quatre eixos que van configurar les jornades: La divulgació de la cultura científica i tecnològica, El diàleg entre la cultura cientificotecnològica i la cultura artisticohumanística, Sostenibilitat, ètica i coneixement, Ciència i construcció de la ciutat. També podeu recuperar els vídeos de les sessions. Així com les cròniques i tots els textospublicats sobre les connexions entre Cultura, Art i Ciència, els trobareu en aquest enllaç.

La ciència (també) és cultura


«Són ben pocs els qui han fet el cor fort i s’han atrevit a endinsar-se en aquest terreny pantanós i embromat que separa les dues disciplines. La Gerència de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona, però, s’hi va llançar de cap: fa unes setmanes va posar sobre la taula els vincles entre ciència i cultura amb les jornades d’Interacció. [...] vam poder escoltar a més de 50 veus expertes d’ambdues disciplines que, durant tres dies, van explorar territoris poc explorats però amb molt de potencial per descobrir, tal com ha volgut remarcar Eduard Miralles, el coordinador del cicle d’Interacció. » [...]

«Havent traçat un munt de ponts i passarel·les, Interacció no podia quedar-se en una expedició puntual i anecdòtica. Per aquest motiu, la Gerència de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona ha volgut donar continuïtat als debats, preguntes, dubtes i incerteses que van aflorar d’aquest primer encontre, en el qual es va evidenciar aquest buit, aquest gap entre les ciències i el món de la cultura.» [...]

«Per aquest motiu ha nascut Barcelona Science Corner, el racó de les ciències. Vol ser un corner, un racó i alhora un xamfrà. Un xamfrà, una cruïlla, una cantonada. Tal com remarca Miralles, les cruïlles són els espais de pas, d’encontres i de topades. La ciència i la cultura fan camí, cada una pel seu costat, en línia recta, sense desviar-se de la seva ruta.»

Interacció 2017 «Ciència i cultura: restablim la connexió»


No deixeu de consultar aquest enllaç (Interacció17) on trobareu una magnífica sel·lecció d'articles, llibres, documents, reflexions i altres recursos per introducir, complementar i ampliar als debats i taules rodones que se celebraran entre el 18 i el 20 d'ocubre a la Casa de la Caritat.