Projectes

Les ciutats són cada vegada més grans i més intel·ligents però, s’hi podrà viure?


Després de llegir l’interessant article del Michele Catanzaro ens hem volgut fixar en quins són els eixos d’investigació prioritaris a Europa en matèria de planificació urbana, enginyeria civil, informàtica, sociologia i altres disciplines que han de donar solució als grans reptes que es plantegen a les ciutats i als entorns urbans en el futur més immediat. Recuperem el dossier «Wanted: The Human City» on diversos investigadors finançats per l’Europan Research Council (ERC), un dels principals organismes que finança recerca de frontera a Europa, expliquen els seus projectes de recerca urbana.

Polítiques municipals per la cultura científica


Tant per les qüestions mèdiques, com pel coneixement i els usos de l’entorn, la ciència i la tecnologia s’han incrustat en la nostra vida quotidiana. Mirem on mirem hi són presents. Els mitjans ens informen dels reptes que ens afecten i en els que, en molts casos, hi podem jugar algun paper. Una certa cultura científica permet tenir opinió sobre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, sobre la resistència als antibiòtics i les malalties re-emergents, sobre l’enginyeria genètica i la nanotecnologia. Cal construir, doncs, una ciutadania culturalment activa.

En ser la unitat bàsica de l’organització territorial i per tant la més pròxima al ciutadà, el municipi té una gran capacitat per a promoure la cultura científica. Els resultats del Eurobaròmetre especial de 2010 fan palès que prop del seixanta per cent dels europeus (els espanyols som a la mitjana) estem interessats en conèixer els avenços en ciència, tecnologia i mediambient; però ens sentim poc informats, per sota de la mitjana (en aquest cas, som molt per sota de la mitjana). Si la cultura és un dret i una demanda, és una obligació pública apoderar culturalment els ciutadans.

El municipi té una gran capacitat de transformació social. Quan el coneixement circula fàcilment per la xarxa generada pels diferents agents en un municipi, tothom hi surt guanyant. Les accions públiques que han democratitzat el coneixement han afavorit la inclusió social, i la mateixa gestió pública ha resultat més efectiva. Per adaptar-se a la realitat, immersa en un procés ràpid de canvi i transformació, cal afavorir processos de generació de coneixement amb la ciutadania.

Informe Anual del projecte Mosquito Alert


Ja es troba disponible l’informe amb els resultats de totes les activitats que ha desenvolupat aquest projecte de ciència ciutadana durant el 2017. Mosquito Alert és un observatori de ciència ciutadana per seguir i controlar el mosquit tigre (Aedes albopictusi el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti). Aquestes espècies de mosquit són invasores i vectores de malalties globals com el Dengue, la Chikungunya o el Zika. L’informe inclou dades sobre participació ciutadana, activitat científica, validació experta, mapes i dades sobre educació internacionalització. Mosquito Alert demostra que la ciència ciutadana és útil i fiable per estudiar els mosquits transmissors de malalties.

1

Guía básica para la evaluación de proyectos de cultura científica


Es tracta d'un recurs pràctic per facilitar als responsables de projectes finançats per la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) la seva avaluació i millora. La guia explica com definir l'estratègia d'avaluació, com dissenyar els plans d'avaluació i proposa instruments per assolir aquests objectius. Els autors de la guia assenyalen la importància de l'avaluació com a revisió sistemàtica i objectiva d'un projecte en curs o finalitzat donat que proporciona informació de gran utilitat de cara a la presa de decisions pel que fa a l'eficiència, l'eficàcia, l'impacte i la sostenibilitat de la iniciativa.

1