RRI (Recerca i Innovació Responsable)

L’evolució del potencial transformador de la cultura científica


L’objectiu de qualsevol administració és cuidar dels ciutadans, créixer i, dins el possible, ésser cada dia més rics. Però la riquesa més gran no es mesura en euros. La principal via de progrés social és el coneixement; per això des de institucions occidentals nacionals i supranacionals des de fa dècades s’ha considerat necessari establir línies polítiques per a estimular el creixement econòmic, la cohesió social i el desenvolupament basat en la recerca. Hores d’ara, bona part de les entitats i administracions públiques –des de les locals fins a les supranacionals– i privades treballen segueixen i evolucionen dins la filosofia consensuada en el marc internacional per a la transmissió de coneixement.

Bàsicament, en ciència i tecnologia hi ha tres models que relacionen experts i públic. El primer és el model de difusió –sovint anomenat model de dèficit–, el model de diàleg i el model de participació. Els tres models, reflex d’una evolució en què cada cop la intervenció de la ciutadania és superior, coexisteixen sense excloure’s i proposant fórmules híbrides. El diàleg i la participació ciutadana, per tant, han esdevingut una part crucial de la comunicació científica i tecnològica, que es basa en el compromís i l'experiència del públic, que s’ha anat ampliant amb la inclusió, per descomptat femenina, sinó també dels altres col·lectius que configuren una societat polièdrica i rica com és la nostra.

El diálogo entre ciencia y sociedad en España


La Investigación e Innovación Responsables (RRI por sus siglas en inglés) suponen desde la perspectiva de la Unión Europea alinear mejor los procesos y resultados de la investigación y la innovación con los valores, las necesidades y las expectativas de la sociedad. Para poder llegar a esta alineación resultan claves la comunicación y el diálogo entre ciencia y sociedad, ya que solo a través de la ellos se puede informar sobre ciencia y conocer los intereses legítimos de las personas afectadas para poder darles respuesta. La presente publicación recoge los resultados del «Estudio sobre el diálogo entre ciencia y sociedad en España: propuestas para avanzar hacia la RRI desde la comunicación» desarrollado gracias a la colaboración de la Fundación la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

1

RRI Toolkit, cap a un sistema d’innovació i ciència oberta que abordi els grans reptes socials

Kit d'eines d'RRI proporciona una gran varietat de recursos per comprendre i implementar la Recerca i Innovació Responsables (RRI, per les seves sigles en anglès), un programa que permet participar a la societat en la ciència i la innovació  des de l’inici dels processos d'R+I per harmonitzar els seus resultats amb els valors de la societat.

Projecte ORION, una nova iniciativa europea per obrir la recerca a la societat

El Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona coordina Orion, un projecte que busca explorar noves vies per obrir a la societat la manera com es finança, s'organitza i es duu a terme la recerca en ciències de la vida i biomedicina.

La ciència oberta és una de les estratègies centrals de la Comissió Europea que implica ampliar la participació i la col·laboració, així com compartir els processos i els resultats de la  investigació amb l’objectiu de millorar la recerca i la innovació.

El projecte ORION servirà per a què entitats de recerca i agents finançadors comprenguin els reptes que existeixen en ciència oberta i implementin canvis institucionals, culturals i de comportament en la manera com duen a terme i gestionen la investigació.