Què tenen de científic les ciències socials?

Les ciències socials i del comportament comparteixen moltes característiques amb les ciències «exactes» o «naturals»,incloent-hi el compromís amb l’anàlisi sistemàtica de dades empíriques, ja siguen quantitatives o qualitatives. No obstant això, l’objecte de les ciències socials és de vegades més imprecís, i implica moltes entitats abstractes com ara valors i cultures, i els seus mètodes no sempre inclouen mesuraments o experimentació. Són o no «científiques» les ciències socials?


Resum de l’article «Què tenen de científic les ciències socials?» de Susanna Priest. L’article forma part del monogràfic «¿Qué es la ciencia? Una aproximación multidisciplinar al pensamiento científico», publicat a la revista Mètode, núm. 84. Hivern 2014/15

Susanna Priest és directora de la revista científica Science Communication: Linking Theory and Practice.

 



 


Mètode és una revista dedicada a la divulgació de la ciència i al seu estudi. Editada per la Universitat de València des de 1992, els seus objectius se centren en la pràctica de la difusió científica i en l’anàlisi dels millors mecanismes per a acomplir-la. Mètode és un lloc on practicar la comunicació científica i al mateix temps on estudiar-la. Un punt d’interacció entre ciències i humanitats, amb una transversalitat que permet la participació d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors, periodistes i literats. En aquest equilibri, entre pràctica i teoria, rau la seua força i originalitat.

Podeu consultar tots els sumaris de la revista Mètode publicats fins ara aquí.