«Earth Challenge 2020», ciència ciutadana a escala global


El proper 22 d'abril de 2020 se celebrarà el 50è aniversari del dia de la Terra, una data d’aniversari que encara queda molt lluny però que els científics ja han començat a preparar.  I és que s’ha engegat la iniciativa «Earth Challenge 2020» que vol ser la major campanya de ciència ciutadana desenvolupada fins ara a escala mundial. L’experiència, que es desenvoluparà en diverses fases, pretén involucrar a milions de ciutadans de tot el món per recopilar i obtenir dades relatives a qualitat de l'aire, qualitat de l'aigua, biodiversitat, contaminació i salut humana.  Ja s’ha obert el termini perquè qualsevol persona pugui plantejar les qüestions de recerca que consideri oportunes. Aquest període finalitza el proper 15 de desembre.


El projecte Earth Challenge 2020 es desenvoluparà al llarg de 18 mesos:

- Els últims mesos de 2018 es farà la consulta pública, la ciutadania podrà plantejar preguntes  de recerca per informar la direcció del projecte.

- En 2019, se celebraran hackathons a tot el món per ajudar a crear les tecnologies que donaran suport a Earth Challenge 2020 i es convidarà a projectes de ciència ciutadana ja existents a sumar-se a la iniciativa.

- A la primavera de 2020, es presentarà l'aplicació de mòbil i la campanya de recollida de dades amb l'objectiu d'obtenir milers de milions de dades el Dia de la Terra de 2020.


Earth Challenge 2020 és una iniciativa de l'Earth Day Network (EDN), l'U.S. Department of State Eco-Capitals Forum (ECF), i The Woodrow Wilson International Center for Scholars.


Hi ha moltes maneres de participar en aqueta iniciativa. Trobareu tota la informació aquí.


Font:  Earth Day Network