L’edició genètica davant la societat, l'Informe Quiral 2017


Els últims dos anys els mitjans de comunicació han mostrat molt d'interès per l'edició genètica i pel seu ús en éssers humans. En poc temps ens hem acostumat a sentir parlar dels grans èxits de la investigació i del gran potencial d'aquesta tecnologia. Aquesta setmana s'ha presentat l'informe Quiral 2017 que analitza quina informació s'ha transmès a la societat respecte a l'edició genètica.


L’estudi detalla l’enfocament de les notícies, les fonts d’informació, els protagonistes o com han estat valorades. Així com els impactes en la informació periodística del fet de tenir investigadors espanyols entre els anomenats ‘pares de l’edició genètica’.


Per saber com s’ha construït el discurs respecte a aquesta tecnologia, s’ha comparat la cobertura periodística actual amb la que es realitzava fa dues dècades per veure en quina mesura han canviat els focus de l’atenció, les fonts, les interpretacions respecte a les possibilitats d’aquesta tècnica i també respecte als seus riscos i qüestions ètiques.


S’hi analitza també l’evolució en el llenguatge i l’ús de recursos lingüístics com les analogies i les metàfores, per reduir allò abstracte i complex a termes senzills i coneguts de la vida quotidiana i per facilitar la comprensió dels conceptes i els processos. Es demostra que les metàfores i les analogies no són neutres ni innocents ja què comporten tot un imaginari que influeix en les representacions socials de les realitats.


També s’hi estudien les recerques realitzades a Google des del territori espanyol sobre el tema de l’edició genètica. Quins termes s’utilitzen i com es construeixen les estratègies de recerca. Aquests comportaments permeten completar el mapa informatiu actual de la societat i són un indicador de l’interès i la curiositat que provoquen en la ciutadania les notícies que publiquen els mitjans.


L’Informe Quiral és una anàlisi anual de les informacions sobre salut i medicina publicades en els mitjans de comunicació convencionals (premsa, ràdio i televisió) i xarxes socials. Sorgeix d’una iniciativa conjunta entre la Fundació Vila Casas i la Universitat Pompeu Fabra l’any 2000. Des de llavors s’ha convertit en un important instrument sociològic, un referent anual de les preocupacions de la nostra societat en l’àmbit sanitari i la seva repercussió en els mitjans de comunicació.
 


PDF Informe Quiral 2017. La edición genética ante la sociedad



Font: Centro de Estudios de Ciencia, Comunicación y Sociedad (CCS-UPF)