100 anys de la creació del parc científic de la Ciutadella

Ara fa 100 anys, el 28 d’abril de 1917, s’emprenia un dels projectes culturals i científics més ambiciosos que s’han engegat mai a Barcelona: el parc científic de la Ciutadella, un complex que pretenia situar la ciutat al mapa internacional de la recerca i la divulgació científica. Recuperem el reportatge «100 anys de ciències naturals» de Toni Pou al suplement Ara Ciència on explica com es va vertebrar i com va evolucionar aquest programa científic que pretenia dotar Barcelona d’un museu de ciències naturals amb una activitat de recerca científica equiparable a la dels museus més importants de l’època.

«100 anys de ciències naturals», Toni Pou (29/04/2017)
 

Actualment la zona de la Ciutadella és un dels epicentres de l’activitat política i científica del país i en el seu entorn més immediat s’ubiquen importants institucions científiques. Però l’interior del Parc de la Ciutadella, que acull dos edificis del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons), està aïllat físicament de tot aquest bullici científic del seu entorn per un mur i per la presència del zoo.

Recuperem també una sèrie d’articles d’opinió publicats pel mateix diari Ara on gestors i científics reflexionen sobre com integrar, dinamitzar i modernitzar en clau de ciutat i de país tots aquests equipaments interiors amb el teixit urbà i el pol de coneixement del seu entorn immediat. Un projecte i un debat interessant que seguirem de ben a prop.


Barcelona i el Parc de la Ciutadella: una reflexió política (1)
Una ciutat no és un joc de construccions amb peces amb les quals es pot jugar per interès o caprici
Jordi Carrió (Ara, 03/10/2016)


Barcelona i el Parc de la Ciutadella: una reflexió política (i 2)
Hi ha qui pensa (som molts) que cal tirar endavant dos reformes clau per obrir la Ciutadella a la ciutat
Jordi Carrió (Ara, 04/10/2016)


La UPF i el Parc de la Ciutadella
La permeabilització d’aquesta zona permetria l’emergència natural d’una superilla del coneixement i la ciència
Jaume Badia Pujol (Ara, 12/10/2016)


El Parc de la Ciutadella com a símptoma i oportunitat
Polítiques que afecten multitud de nodes ciutadans i culturals són reduïdes a visions poc contrastades amb el conjunt de la societat
Itziar González (Ara, 28/10/2016)


Passat, present i futur de la Ciutadella
Resulta inajornable definir què i com volem que sigui aquest espai
Miquel Àngel Rodríguez-Arias (Ara, 18/12/2016)


El Parc de la Ciutadella Tornarà a ser un pol científic
L’Ajuntament vol connectar l’espai amb el mar i la Vila Olímpica a través de passarel·les
Jordi Mumbrú (Ara, 12/05/2017)