Cosmocaixa, un espai privilegiat per a la ciència
CosmoCaixa ocupa les instal·lacions del que va ser el primer Museu de la Ciència interactiu d'Espanya, inaugurat l'any 1981. Després de 25 anys d'història, l'augment de visitants, la necessitat d'ampliar l'oferta d'activitats i l'adaptació a les noves tecnologies, van fer que el 2004 nasqués CosmoCaixa Barcelona, el nou Museu de la Ciència de l'Obra Social "la Caixa", un espai orientat a divulgar el coneixement científic i a estimular vocacions, amb la participació directa dels visitants. Un punt de trobada entre la ciència i la societat.
Ara, el nou CosmoCaixa ofereix més de 30.000 metres quadrats d'instal·lacions dedicades a la divulgació científica. Cada any, a CosmoCaixa es programa una àmplia oferta per a tots els públics: exposicions per visitar tot sol, en grup o en família; el planetari en 3D; activitats familiars perquè els infants s'iniciïn en el món de la ciència; activitats de divulgació científica com ara cursos, conferències i jornades on s'exposen els últims avenços científics; activitats per a la gent gran on es tracten temes d'interès amb expertes mentre es pren un cafè, i activitats per al públic escolar amb una àmplia oferta en tallers, itineraris i conferències amb l'objectiu de donar suport curricular als estudiants de tots els nivells.
Cosmocaixa ofereix diversos espais permanents ja emblemàtics com són: el Mur geològic, que mostra diverses estructures geològiques; el Bosc inundat, que reprodueix un bosc amazònic ; la Sala de la matèria, amb múltiples mostres de la matèria i experiments participatius, o el Planerari .
Així com els espais infantils Creactivity, Toca-toca! o Planetari bombolla.
El 2016 CosmoCaixa va obrir el nou espai Top Ciència , destinat a la divulgació dels avenços científics més rellevants i amb major impacte o interès social. En aquest espai es presenten de forma periòdica projectes científics de primer nivell. El visitant pot veure simulacions dels processos de la recerca i també dir la seva opinió sobre els aspectes més polèmics de la recerca amb el compromís de fer arribar als equips de científics aquestes aportacions.
Font: Cosmocaixa