La Residència d'Investigadors i la tasca de divulgació de la Delegació del CSIC a Catalunya

La Residència d'Investigadors  és un consorci públic creat l'any 1993 pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i per la Generalitat de Catalunya amb un doble objectiu: oferir un espai en el qual es puguin allotjar els professors i els investigadors durant les seves visites a Barcelona, i organitzar activitats científiques i culturals que fomentin la reflexió i el diàleg.

D'entre les activitats que realitza periòdicament la Residència d'Investigadors, destaquen els cicles de Converses al Raval, els Dilluns de Ciència, la Setmana del Llibre Científic o les exposicions del certamen nacional de fotografia científica  Fotociència.

Podeu consultar els videos de les conferències organitzades per la Residència d'Investigadors aquí.

 

La Delegació del CSIC a Catalunya


La Delegació del CSIC a Catalunya, depenent de la Vicepresidència d'Organització i Relacions Institucionals del CSIC, té com a missió coordinar i potenciar les relacions del CSIC amb les diferents institucions i entitats de Catalunya.

La Delegació Institucional a Catalunya té una trajectòria de més de 60 anys i actualment està dirigida pel Dr. Lluís Calvo Calvo, que ocupa el càrrec de Coordinador Institucional des de l’any 2000.

Pel que fa a les activitats i projectes de divulgació científica impulsades des de la delegació del CSIC a Catalunya, en destaquem els següents:
 

  • Inspiraciència, concurs de relats d'inspiració científica, una iniciativa que relaciona ciència i escriptura d’una manera lúdica.
     
  • El CSIC a l’aula, un programa que té com a finalitat apropar la recerca que realitza el CSIC, en totes les àrees del coneixement, a la comunitat educativa. Durant tot el curs escolar, els centres i instituts de recerca del CSIC programen tallers a l'aula, visites als centres de recerca, activitats per al professorat i també donen sport al treball de recerca de Batxillerat. Actualment, el programa compta amb una quinzena d'activitats dirigides a l'alumnat de primària, secundària i Batxillerat i al professorat.
     
  • TalentLab, un projecte participatiu per co-crear recursos educatiu amb el públic i que pretén establir noves formes de treballar entre les comunitats científica i educativa. En les dues primeres edicions s'organizaren tallers que giraven al voltant de diferents disciplines científiques, en els que van participar professors i investigadors, els quals, per grups, van dissenyar de forma col·laborativa un recurs educatiu. La segona edició, a més, inicià una línia de treball oberta al públic amb el taller 'Co-crear una exposició científica amb el públic'.
     
  • «Éssers modèlics. Entre la natura i el laboratori», una exposició virtual dirigida al públic en general i, especialment, a la comunitat educativa, sobre els organismes que s'han fet habituals al laboratori.
     

La delegació del CSIC a Catalunya també participa i col·labora en un ampli ventall d’activitats i projectes impulsats des dels centres de recerca del CSIC a Catalunya i des d’altres organismes i institucions.


 

Font: Residència d’Investigadors i Delegació del CSIC a Catalunya