Sabies que a la teva ciutat també hi ha papallones?


És la pregunta que formula a la ciutadania l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS per presentar aquesta iniciativa que neix com una xarxa col·laborativa de voluntaris que uneixen esforços per obtenir dades sobre les poblacions de papallones a les ciutats de Barcelona i Madrid. L’objectiu de l’observatori és obtenir dades rellevants per avaluar i entendre la biodiversitat urbana, i poder aplicar eines de gestió que fomentin el seu augment a les nostres ciutats.  L’observatori uBMS és una iniciativa del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Autònoma de Madrid.


L’objectiu general de l’uBMS és obtenir dades mensuals de presència i abundància de les espècies presents a les ciutats de Barcelona i Madrid al llarg dels anys per així aconseguir  els objectius específics:
 

  • Conèixer la diversitat de papallones a les nostres ciutats i la seva evolució al llarg del temps

  • Crear un indicador de qualitat de biodiversitat urbana

  • Entendre quines característiques de la ciutat fomenten la biodiversitat i quines la limiten

  • Proporcionar recomanacions de gestió dels jardins i el seu entorn per afavorir la biodiversitat a les ciutats


El projecte té el suport de les iniciatives del Grup de Seguiment de Fauna (Universitat Complutense de Madrid), els programes de seguiment de papallones català CBMS i espanyol BMS España i el projecte europeu Butterfly Conservation Europe. Arrenca finançat amb el suport del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente a través de la la Fundación Biodiversidad i compta amb l’ajuda dels ajuntaments de Barcelona i Madrid.


Podeu obtenir tota la informació sobre el projecte a la plataforma uBMS.


Font: uBMS